loader image
Hoppa till innehåll

Vad är massage?

Massage av legitimerad naprapat på Roslagskliniken
Det är en grundläggande form för behandling av bind- och stödjevävnad som används inom naprapatin. Genom en kombination av tryck och töjning, bearbetas bind- och stödjevävnad i syfte att öka cirkulationen samt att minska smärt- och spänningstillstånd.

Hur används massage?

Inom naprapatin används företrädesvis klassisk massage med greppkategorierna strykningar (effleurage), knådningar (petrissage), friktioner samt grepp som kantningar och saxningar.
Denna behandling används i huvudsak för att lindra smärta samt för att öka cikulationen i muskulatur, bind- och stödjevävnad. Effekterna av denna metod är relativt väl förankrade i vetenskap och den smärtlindring man uppnår förklaras bland annat av den så kallade portteorin (Gate Control Theory). Via massagegreppen påverkar man tryck- och beröringsreceptorer som via impulser in till ryggmärgen ”stänger porten” för smärtan så att den inte kan ledas vidare till hjärnan. Det finns även teorier om att det kroppsegna hormonet oxytocin kan ge en liknande verkan, ett ökat välmående.

Andra massagegrepp som naprapater använder är s.k. djupa tvära friktioner, DTF. Dessa anses kunna behandla adhesioner (bindvävsärr) i bind- och stödjevävnad. Syftet med behandlingen är att skapa en förnyad läkningsprocess för att i den processen sedan motverka ett nytt bindvävsärr som påverkar funktionen negativt. Om denna behandling kombineras med adekvat rehabilitering kan den vara mycket effektiv på tillstånd som annars är svåråtgärdade.

Finns det några biverkningar med behandlingen?

Man kan uppleva reaktioner som trötthet, frossa, lätt huvudvärk, muskelömhet (träningsvärk-liknande känsla) och ökad urinmängd.

Direkt efteråt kan du känna dig lite yrvaken eller behagligt ’mosig’ vilket inte är konstigt då spänningar har lösts upp, Oxytocin (ett ”lugn och ro-hormon”) har frisatts, blodtrycket sänkts m.m., men du blir snart pigg och välmående. Om det är en av dina första gånger på massage eller om det var länge sedan du gick sist och du får en någorlunda djupgående behandling kan du även få känslan av träningsvärk i musklerna i ett par dagar efteråt, detta är helt normalt och blir mindre för varje behandling du går på. Efter behandlingen är det bra om du dricker mycket vatten eftersom massage bland annat ökar utsöndringen av vatten och avfallsprodukter genom njurarna.

Får man massage hos en Naprapat?

Massage är en av alla behandlingstekniker vi använder oss av . Under en behandling använder naprapaten den teknik som lämpar sig bäst just vid ditt besvär. En legitimerad naprapat arbetar med hälso- och sjukvård, men kan också ge friskvårdande behandlingar som massage enligt Skatteverkets skrivningar om friskvårdsbidrag.

Du kan boka en massage i Täby online med oss. Vår klinik ligger i Näsby Park.

Är massage lämplig för alla?

Det är lämpligt för alla. Om du bara vill ha en avslappnande stund eller har värk och spända muskler är massage ett bra komplement till naprapatins alla verktyg. Många undrar om graviditet kan vara en kontraindikation till massage, det är det inte, snarare tvärtom. Gravida mår väldigt bra av det och kan med fördel göras flera gånger i veckan.

Flera studier visar att massage kan minska både stress, ångest och lindra symptom hos personer som drabbats av depressioner

Hur ofta bör jag gå på behandling?

Ömma och stela muskler mår bra av att få sig en genomkörare och känslan av välbefinnande efteråt är svårslagen. Efter en behandling kan man bli lite öm i musklerna som behandlats och man bör därför någon vecka mellan behandlingarna i början. Sen kan man gå med tajtare intervaller om det behovet finns.

Jag har inga speciella problem med värk eller liknande, kan jag få behandling ändå?

Ja, många kommer av den enkla anledningen att det helt enkelt är väldigt skönt och att det förebygger spänningar och värk. Man lär sig även att uppfatta den egna kroppens signaler i tid innan spänningarna börjar orsaka besvär.