loader image
Hoppa till innehåll

Hälseneinflammation

Välkommen till vår sida som handlar om hälseneinflammation! Här kan du hitta all den information du behöver för att förstå vad hälseneinflammation är, dess orsaker, symptom och behandlingar. Genom att lära dig om hälseneinflammation kan du bättre förstå hur du kan förebygga och behandla denna vanliga skada. Vi är här för att hjälpa dig att få den information du behöver för att ta hand om ditt hälsotillstånd och upprätthålla en aktiv livsstil.

Vad är hälseneinflammation?

Leg. Naprapat behandlar en fotflet som en av alla behandlingstekniker vid hälsporre (plantar fasciit)
Hälseneinflammation, även känt som Achilles tendinit, är en vanlig form av seninflammation som involverar hälsenan. Senor är en stark bindväv som fäster muskler till ben och de utsätts för mycket stress och belastning under fysisk aktivitet. Hälseneinflammation kan orsakas oftast av överanvändning eller överbelastning. När hälsenan är överbelastad eller skadad, kan det uppstå en inflammatorisk reaktion i vävnaden. Detta kan leda till smärta, svullnad, ömhet och stelhet i området runt hälsenan. Smärtan kan vara mild till svår och kan öka under aktivitet och minska vid vila. I allvarliga fall kan hälseneinflammation leda till en partiell eller total hälseneruptur, vilket är en fullständig bristning av hälsenan.

Varför får man hälseneinflammation?

Hälseneinflammation, eller Achilles tendinit, kan uppstå av olika anledningar. En vanlig orsak är överanvändning eller överbelastning av hälsenan. Detta kan inträffa när en person ökar intensiteten eller omfattningen av sin fysiska aktivitet, särskilt om de inte har tränat tillräckligt eller om de använder fel teknik. Till exempel kan en löpare som ökar sin distans eller hastighet utan att gradvis bygga upp sin styrka och uthållighet utsätta sin hälsenan för överbelastning, vilket kan orsaka inflammation.

Andra orsaker till hälseneinflammation inkluderar traumaskador, som kan uppstå när hälsenan utsätts för ett plötsligt tryck eller vridmoment. Till exempel kan en idrottare som landar fel efter ett hopp uppleva en hälseneinflammation. Medicinska tillstånd som gikt, reumatoid artrit och infektioner kan också orsaka inflammation i hälsenan.

Vissa personer kan vara mer benägna att utveckla hälseneinflammation än andra på grund av genetiska faktorer eller underliggande hälsotillstånd som påverkar hälsenan. Äldre personer och personer med övervikt kan också ha en högre risk för hälseneinflammation på grund av ökad stress på hälsenan.

Det är viktigt att undvika överanvändning och överbelastning av hälsenan genom att gradvis öka intensiteten av träningen, använda rätt teknik och ha rätt utrustning. Om du upplever smärta eller obehag i hälsenan bör du söka medicinsk hjälp för att undvika ytterligare skador.

Vanliga symptom

Symptomen kan variera beroende på graden av skada på hälsenan. Vanliga symptom kan vara:

  • Smärta: Smärta i hälsenan är det vanligaste symtomet. Smärtan kan vara mild till svår och vanligtvis lokaliserad till området runt hälsenan. Smärtan kan öka under fysisk aktivitet och minska vid vila.
  • Svullnad: Svullnad runt hälsenan kan också förekomma. Svullnaden kan vara mild till måttlig och kan göra det svårt att böja fotleden.
  • Stelhet: Stelhet i fotleden och hälsenan är vanligt. Det kan vara svårt att sträcka ut foten eller böja fotleden på grund av stelhet.
  • Ömhet: Området runt hälsenan kan vara ömt vid beröring och känsligt för tryck.
  • Nedsatt funktion: Nedsatt funktion i foten och hälsenan kan också förekomma. Det kan vara svårt att gå, springa eller utföra andra fysiska aktiviteter som involverar fotleden.

Om du upplever någon av dessa symtom bör du söka medicinsk hjälp för att utvärdera skadan på hälsenan och bestämma rätt behandling. Tidig behandling kan hjälpa till att minska risken för allvarliga komplikationer och förbättra återhämtningen.

Hur behandlar vi detta?

Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar. Stötvågsbehandling är effektivt mot detta besvär även kan Elbehandlingen hjälpa till att få ner inflammationen och svullnaden.

Vad kostar en behandling hos er?

En behandling på Roslagskliniken kostar  750kr, och tar ungefär 45-60 minuter.
Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.

Boka en naprapatbehandling i Täby online med oss.