loader image
Hoppa till innehåll

Elbehandling

Elbehandling är en behandlingsform som skickar ut lågfrekventa elektriska strömmar via plattor eller elektroder som appliceras på huden. På Roslagskliniken använder vi oss av diadynamiska strömmar, som är en avancerad form av elbehandling. Denna behandling är effektiv för muskel- och ledbesvär, stressrelaterade problem, ryggskador och idrottsskador.
Elbehandlingen hjälper till att lindra smärta, öka blodcirkulationen, minska svullnader och inflammationer samt främja muskelavslappning, vilket leder till en snabbare läkningstid och minskad smärta.

I mitten av 1960-talet lades portteorin fram, (gate control theory på engelska) av Ronald Melzack och Patrick Wall, som menade att smärtan styrs av en interaktion mellan de olika neuronen, såväl smärtneuron som icke-smärtneuron. Teorin säger att aktivering av nerver som inte sänder smärtsignaler kan minska en smärtdrabbad individs uppfattning av smärtan – smärtimpulsen blir helt enkelt ‘utkonkurrerad’. I och med denna upptäckt började sk TENS (Transkutan elektrisk nervstimulering ) tillämpas inom sjukvården för smärtlindring och det är den typ av ström som flest känner till och den används än i dag.

Diadynamiska strömmar

Vi på Roslagskliniken använder oss av olika typer av diadynamiska strömmar som är en avancerad behandlingsform för bland annat: muskel- och ledbesvär, stressrelaterade problem, ryggskador och idrottsskador. Denna behandling använder lågfrekvent elektrisk ström för att lindra smärta, öka blodcirkulationen och främja muskelavslappning. Genom att tillämpa diadynamiska strömmar på det drabbade området får du en snabb och effektiv lindring av smärtor, ökning av blodcirkulation, minska svullnader och inflammationer samtidigt som du främjar kroppens egen läkning. Detta leder till en snabbare läkningstid, kortare rehab och minskning av smärta.

Om du är idrottare eller drabbad av muskelbristning, fotledsstukning,ligamentskada, benbrott, svullna leder eller andra tillstånd, är elbehandlingen på Roslagskliniken ett utmärkt alternativ för att snabbt och effektivt återhämta dig och lindra dina smärtor. Låt oss hjälpa dig att uppleva en snabbare läkningstid, kortare rehab och minskad smärta.

Vad som skiljer vår elbehandling med TENS?

Det är många som förväxlar elbehanlingen vi jobbar med här på Roslagskliniken med just TENS. Båda metoderna kallas Elektroterapi, men det är stora skillnader. TENS (Transkutan elektrisk nervstimulering) är en behandlingsmetod som fungerar som smärtlindring både vid akut och långvarig smärta. Det gör att man tillfälligt får mindre ont, men själva orsaken till besvären påverkas inte.

Vår elbehandling med diadynamiska strömmar är en mer avancerad behandlingsform som tar sig an en bredare kategori av besvär, inte bara smärta  Vi kan behandla en rad olika skador som annars kan vara svårt, och tidskrävande att rehabilitera eller behandla manuellt, (Läs mer om några patientfall). Vår elbehandling är läkande medans TENS är smärtlindrande.

Elbehandlingen är också effektiv att använda vid artroser artriter, bursiter, muskelskador, nervrelaterade problem och sårskador. Det har också visats sig att elbehandlingen är väldigt effektiv på idrottsrelaterade skador som exempelvis: muskelbristningar, ledbandsskador, frakturer/sprickor, schlatter samt stukade fötter för att nämna några. Läkningsprocessen förkortas markant och idrottaren kommer tillbaka till sin profession betydligt snabbare än förväntat. Skadorna läker snabbare och risken för ärrbildning blir minimal eftersom med hjälp av elen så växer vävnadsfibrerna ihop i samma riktning och läker fint och risken för återkommande skador minskar.

Elbehandlingen hjälper att öka blodcirkulationen, släppa på spända muskler och dränera bort svullnader vilket alla bidrar till en snabbare läkeprocess och en smidigare muskulatur.

Hur verkar då elbehandlingen?

Kort kan man säga att den ökar blodcirkulationen, släpper muskelspänningar och höjer pH-värdet i den skadade vävnaden vilket hjälper kroppen till snabbare läkning. Om man mäter urinen efter en behandling blir den klart surare i PH värdet. Men allt beror på vilken typ av skada man behandlar och vilken typ av ström som behövs för att läka skadan. Det finns flera olika typer av strömmar och de som används i rehabiliterande syfte är vad man skulle kunna kalla för “snälla” strömmar och dessa strömmar känns varken smärtsamma eller obehagliga utan behandlingen är helt ofarlig och för de flesta helt smärtfri.

Mer ingående kan man säga att den verkar på cellnivå genom att helt enkelt effektivisera cellernas olika processer så som celldelning, energiproduktion och den så kallade Natrium-Kaliumpumpen som styr spänningen i cellmembranet.

Behandlingsmetoden har också en smärtlindrande och avslappnande verkan.

Rent praktiskt hur går då elbehandlingen till?

Efter naprapaten tagit din  sjukdomshistoria, genomfört en rad olika tester för att ställa en diagnos så påbörjas behandlingen. Det kan till exempel vara massage, manipulation och/eller mobilisering eller i vissa fall nålbehandling. Behandlingen avslutas oftast med elbehandlingen. Patienten ligger på rygg och naprapaten fäster sedan uppblötta svampar som läggs mellan patienten och elektroden för att ge god kontakt så att behandlingen blir så effektiv som möjligt. Vanligtvis fästes en svamp/elektrod på smärtområdet/skadan och en annan svamp/elektrod en bit bort från skadan.

Bara elbehandling tar ca 24 minuter, ett helt besök hos oss tar ca 45-50 minuter. Strömmen är ofarlig och många vänjer sig snabbt och kommer behöva öka strömstyrkan successivt för att uppnå bästa resultat. Du reglerar strömstyrkan själv.

Man kan bli lite trött efter behandlingen och det är bra att dricka vatten efteråt, då elen sätter i gång vätskedrivande processer i kroppen.

Hur ofta kan man få elbehandlingen?

Hur många behandlingar det tar för att bli återställd beror på flera faktorer, vilken typ av skada, åldern och även hur väl man svarar på behandlingen. För att få det bästa resultatet är det bäst att genomföra behandlingarna så tätt inpå varandra som möjligt, gärna varje dag. Prata med din naprapat för att hitta den bästa behandlingsplanen för just dig.

Man kan med fördel köra elen varje dag, många gånger behandlar vi 2 och ibland 3 gånger om dagen för att skadan ska läka så snabbt som möjligt.
Men det beror såklart på omfattningen av skadan och hur snabbt man vill bli smärtfri och komma tillbaka till eventuell idrott. Viktigt att det är minst 6 timmar mellan behandlingarna 

Gör behandlingen ont?

Nej det flesta tycker elen är helt smärtfri, många tycker till och med att elen är väldigt behaglig. Strömmen är ofarlig och många vänjer sig snabbt och kommer behöva öka strömstyrkan successivt för att uppnå bästa resultat. Du reglerar strömstyrkan själv.

Finns det några kontraindikationer?

Det finns väldigt få kontraindikationer när det gäller elbehandlingen. Har man pacemaker eller nedsatt njurfunktion bör man inte bli behandlad med elen.

Det är ingen direkt kontraindikation att behandlas med elen när man är gravid, men vi har som policy att vi inte behandlar gravida, vi rekommenderar istället TENS för smärtlindring.

Vad kostar en behandling hos er?

Hos oss på Roslagskliniken jobbar erfarna naprapater som är specialister på diadynamiska strömmar och kan hjälpa dig att förbättra din hälsa och livskvalitet. Boka en behandling idag och upplev skillnaden själv! Med en kombination av avancerad teknik och expertis, kan vi hjälpa dig att återfå din förmåga att röra dig fritt och smärtfritt.

En behandling på Roslagskliniken kostar 700:- och tar ungefär 45-50 minuter. Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.
Boka en naprapatbehandling online