loader image
Hoppa till innehåll

Skelettskada

Välkommen till vår sida som handlar om skador som drabbar skelettet! En av våra specialiteter är att behandla skelettskador på ett effektivt sätt utan kirurgiska ingrepp. Vi använder en elbehandling som kan påskynda läkningsprocessen av benbrott, frakturer och andra skelettskador betydligt, vilket gör att våra patienter kan återhämta sig snabbare än traditionella behandlingsmetoder. Vi förstår att skelettskador kan vara smärtsamma och påverka din livskvalitet, men vi har den kunskap och erfarenhet som krävs för att hjälpa dig återhämta dig så snabbt och smärtfritt som möjligt. Vi ser fram emot att hjälpa dig på vägen till återhämtning och bättre hälsa!

Vad är skelettskada?

Skelettskada. Fraktur
En skelettskada är en skada som drabbar ben, leder och bindväv i kroppen, vilket kan leda till smärta, svullnad, minskad rörlighet och andra symptom. Skelettskador kan orsakas av olika faktorer som trauma, överansträngning, bensjukdomar, infektion, tumörer eller genetiska faktorer. Vanliga typer av skelettskador inkluderar benbrott, frakturer och stressfrakturer. En skelettskada kan påverka patientens livskvalitet och kan kräva behandling som vila, smärtlindring, immobilisering, rehabilitering och ibland kirurgi. Det är viktigt att söka medicinsk hjälp vid misstänkt skelettskada för att undvika komplikationer och främja snabb läkning.

Varför får man skada på skelettet?

Det finns många olika orsaker till skador på skelettet. Några av de vanligaste orsakerna kan vara:

  • Trauma: En av de vanligaste orsakerna till skelettskador är trauma, vilket kan orsaka benbrott eller frakturer. Trauma kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive sportrelaterade skador, bilolyckor, fall eller andra olyckor.
  • Överansträngning: Vissa skador på skelettet kan också orsakas av överansträngning, till exempel stressfrakturer. Detta kan ske när benet utsätts för konstant och upprepad belastning under en längre tid, vilket kan leda till mikroskopiska sprickor i benet som gradvis växer och kan resultera i en stressfraktur.
  • Sjukdomar: Vissa sjukdomar, som osteoporos, kan göra benen svagare och mer mottagliga för skador och frakturer.

 

Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om man misstänker en skada på skelettet, oavsett orsak, för att undvika eventuella komplikationer och främja snabb läkning och återhämtning.

Olika typer av skelettskador

Skelettskador är skador som påverkar benen och brosket i kroppen. Det finns olika typer av skelettskador, inklusive sprickor, benbrott och frakturer.

En spricka är en mindre skada som påverkar benet men inte bryter igenom hela benet. En spricka kan orsakas av överansträngning eller trauma.

Ett benbrott, eller en fraktur, är en skada där benet bryts eller spricker. Benbrott kan uppstå från ett trauma såsom en olycka eller fall, eller som en följd av överansträngning eller sjukdomar som osteoporos.

En fraktur är en typ av benbrott där benet bryts eller spricker och blir försenat av hud eller andra mjukvävnader. Frakturer kan vara öppna eller slutna, beroende på om benet bryter igenom huden eller inte.

En annan typ av skelettskada som är viktig att nämna är stressfrakturer. En stressfraktur är en typ av skada på benet som uppstår som en följd av upprepad och överdriven belastning på benet under en längre tid. Till skillnad från ett benbrott, som oftast uppstår som en följd av en plötslig och kraftig påfrestning på benet, utvecklas en stressfraktur gradvis över tid och orsakas av en konstant upprepad belastning som överstiger benets förmåga att reparera sig själv.

Hur behandlar vi detta?

På Roslagskliniken har vi en unik metod för att behandla skelettskador som skiljer oss från många andra kliniker. Vi använder en elbehandling som kan påskynda läkningsprocessen av benbrott, frakturer och andra skelettskador betydligt genom att öka kallusbildningen, ta ner svullnad, inflammation och öka blodcirkulationen i området. Tack vare vår elbehandling kan vi hjälpa patienter att återhämta sig snabbare än traditionella behandlingsmetoder och minska tiden för rehabilitering, veckor istället för månader.

Vi har hjälpt flera patienter som drabbats av olika typer av skelettskador så som nyckelbensfraktur, revbensfraktur / spricka i revben med mera. Vi har även goda resultat på scaphoideumfraktur (båtbensfraktur) som utan behandling tar väldigt lång tid att läka, med vår behandling kan vi snabba på läktiden betydligt. 

Vi har tagit upp några patientfall här

Naturligtvis är varje skelettskada unik och kräver en individuell behandlingsplan. Ibland kan kirurgi vara nödvändigt för att benändarna ska kunna växa ihop och läka korrekt. Men oavsett vilken typ av skada patienten lider av, har vi Roslagskliniken den kunskap och erfarenhet som krävs för att ge våra patienter den bästa möjliga behandlingen.

Vad kostar en behandling hos er?

En behandling på Roslagskliniken kostar  750kr, och tar ungefär 45-60 minuter.
Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.

Boka en naprapatbehandling i Täby online med oss.