loader image
Hoppa till innehåll

Diskbråck

Välkommen till vår sida om diskbråck! Diskbråck är en vanlig orsak till ryggsmärta och kan påverka människor i alla åldrar. Här på vår sida hittar du allt du behöver veta om diskbråck – vad det är, vad som orsakar det, symtom, behandling och övningar.

Vad är diskbråck?

Legitimerad Naprapat i Stockholm hjälper patient med ryggskott
Diskbråck är en skada/förslitning i någon av diskarna som sitter mellan ryggkotorna. Det är vanligast med diskbråck i ländryggen, sedan nacken och sist bröstryggen, men det är 15 gånger vanligare med diskbråck i ländryggen än i nacken. Vid diskbråck så buktar disken ut och trycket mot ryggmärgen eller nervrötterna, ibland kan även disken gå sönder så diskens innehåll läcker ut och kan orsaka en inflammation i nervrötterna.

Varför får man diskbråck?

Den vanligaste orsaken till diskbråck är degenerativa, det vill säga att det är slitage på grund av ålder. Diskarna blir mindre och mer sköra med åren och har därför lättare att gå sönder. Men det är inte bara åldersrelaterat utan när en disk utsätts för mer kraft än vad den tolererar så går den sönder som vid kompression, rotationer och glidningskrafter.

Riskfaktorer:

  • Övervikt
  • Rökning
  • Ärftlighet
  • Tunga lyft i kombination med vridningar

Vanliga symptom vid ryggskott

Diskbråck kan ge smärta i ryggen utan några utstrålande besvär, men trycker diskbråcket på någon nerv, vanligast ischiasnerven så strålar det ut benet och det är oftast det som är mest besvärligt, ryggsmärtan blir då oftast sekundär. Det är också vanligt att man har diskbråck men inte några som helst besvär av det. Sök akutvård om du upplever besvär med att gå på toaletten, du känner inte att du är kissnödig, domningar/nedsatt känsel på insidan av låret och/eller könsorgan eller svaghet i båda ben. Viktigt att komma ihåg är att diskbråck är inte farligt och kommer gå över av sig själv, vanligtvis är man smärtfri efter 6 veckor utan manuell behandling.
Vanliga symptom:

  • Smärta i ryggen
  • Utstrålande smärta ner till ena benet, “ischias”
  • Nedsatt kraft och grovmotorik
  • Värre att sitta ner
  • Ökad smärta vid ökat buktryck (t.ex. hosta, nysning eller toalettbesök)
  • “droppfot” kan förekomma
  • Nedsatt känsel i benet eller foten

Hur behandlar vi detta?

Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar. Manuell behandling tillsammans med vår elbehandling har mycket god effekt på detta besvär. Elbehandlingen hjälper till att få ner inflammationen och svullnaden på disken/nerven och kan minska trycket så att symptomen minskar.

Vad kan jag göra själv?

Rörelse är den bästa medicinen. I det akuta läget kan det vara väldigt svårt och väldigt smärtsamt att röra på sig men det är viktigt att man inte blir liggandes för länge utan man gör det man kan. Att vara liggandes och inaktiv för länge kommer bara försämra dina besvär.

  • Rör på sig som vanligt
  • Undvik att lyfta tungt i akuta läget
  • Anpassa din arbetsställning
  • Undvik det som orsakar smärta
  • Undvik att sitta ner
  • Gör övningar, här nedan beskriver vi några enkla övningar du kan göra hemma
 

Övningar

Här är några enkla övningar för ländryggen som du kan göra hemma. Kontakta oss så hjälper dig med behandling och fler anpassade övningar.

Benfällning

  1. Ligg på rygg med fötterna i golvet och händerna längs sidorna.
  2. Låt benen falla kontrollerat ut till ena sidan och använd magmusklerna till att dra benen upp igen, samtidigt som du pressar korsryggen mot underlaget.
  3. Upprepa åt andra sidan
  4. Utför så många du orkar

 

Bäckenlyft

  1. Ligg på rygg med böjda knän.
  2. Spänn rumpan samtidigt som du lyfter bäckenet och den nedre delen av ryggen från underlaget.
  3. Håll i 3-5 sek.
  4. Vila lika länge innan du upprepar övningen.

 

Dead bug

  1. Ligg på rygg.
  2. Lyft upp benen till du har en 90 graders vinkel i både höft och knä, samtidigt som du lyfter armarna rakt upp mot taket. Detta är utgångspositionen.
  3. Spänn magen så att ländryggen är mot golvet hela tiden
  4. Sänk ned motsatt arm och ben växelvis, upprepa på motsatt sida.

Vad kostar en behandling hos er?

En behandling på Roslagskliniken kostar  750kr, och tar ungefär 45-60 minuter.
Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.

Boka en naprapatbehandling i Täby online med oss.