loader image
Hoppa till innehåll

Kalkaxel

Välkommen till vår sida som handlar om peritendinitis calcarea, mer känd som kalkaxel. Denna medicinska åkomma kan orsaka smärta och obehag i dina senor och muskler runt skuldran, vilket kan göra det svårt att utföra dagliga aktiviteter och engagera dig i fysisk aktivitet. På denna sida kommer vi att ge dig en grundläggande förståelse av vad kalkaxel är, dess orsaker, symptom och hur vi behandlar det här på Roslagskliniken. Vi hoppas att denna information kommer att vara till nytta för dig!

Vad är Kalkaxel?

Leg.Naprapat på Roslagskliniken behandlar en kalkaxel med Dry needling
Kalkaxel eller Peritendinitis calcarea är en medicinsk tillstånd som innebär inflammation och kalkavlagringar (förkalkningar) i en sena i kroppen. Detta tillstånd kan drabba vilken sena som helst, men det är vanligast i senorna runt skuldran, som rotatorkuffen och där supraspinatussenan är den vanligaste senan som drabbas. Normalt sett fungerar senorna i kroppen som band som fäster musklerna vid benen och möjliggör rörelse. När en sena utsätts för överbelastning eller skada, kan det leda till inflammation och smärta i området. I vissa fall kan också kalciumavlagringar uppstå i senan, vilket kan orsaka ytterligare smärta och stelhet.

Varför får man kalkaxel?

Orsaken till peritendinitis calcarea är inte helt klarlagd, men det finns flera faktorer som kan bidra till att utveckla tillståndet.
En faktor är överanvändning eller överbelastning av senan, vilket kan ske till exempel vid idrott eller arbete som kräver upprepad rörelse i en viss riktning eller belastning på senan.
En annan faktor är ålder, då kalkavlagringar kan bildas naturligt med tiden på grund av nedbrytning av kroppens mjukvävnad.
Andra faktorer som kan öka risken för peritendinitis calcarea inkluderar trauma eller skada på senan, dålig kroppshållning, bristande träning eller uppvärmning inför aktivitet, samt vissa sjukdomar som kan påverka senors hälsa.

Det är viktigt att notera att inte alla med dessa riskfaktorer utvecklar peritendinitis calcarea, och att tillståndet kan förekomma utan en uppenbar orsak.

Vanliga symptom vid kalkaxel

Kalkaxel kan vara smärtsamt och kan begränsa din förmåga att utföra vardagliga uppgifter och engagera dig i fysisk aktivitet. Tidig upptäckt och behandling kan hjälpa till att förhindra komplikationer och förbättra prognosen för återhämtning.

  • Smärta: Den vanligaste symtomet är smärta i det drabbade området, vanligtvis i axeln eller armen. Smärtan kan vara skarp eller ömmande och kan förvärras när du försöker använda musklerna eller senorna i det drabbade området, vanligtvis axelleden
  • Stelhet: Du kan uppleva stelhet i det drabbade området, vilket kan göra det svårt att röra på sig ordentligt. Stelheten kan vara särskilt märkbar på morgonen eller efter en period av inaktivitet.
  • Svaghet: Musklerna i det drabbade området kan kännas svaga eller instabila, vilket kan göra det svårt att utföra dagliga aktiviteter eller engagera sig i fysisk aktivitet.
  • Begränsad rörlighet: Kalkaxel kan begränsa din förmåga att röra på dig ordentligt, särskilt när du försöker lyfta eller sträcka ut din arm. Detta kan göra det svårt att utföra arbete eller sport som kräver höga eller upprepade armrörelser.
  • Svullnad och rodnad: I vissa fall kan det finnas svullnad eller rodnad i det drabbade området, särskilt när inflammationen är allvarlig.

Hur behandlar vi detta?

Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Detta besvär behandlar vi manuellt genom att jobba igenom muskleran runt om axeln och skuldran. Vi kan även jobba med stötvågsbehandling på detta besvär. Elbehandlingen vi jobbar med är väldigt effektiv mot inflammationer, svullnader. Även kan vi på effektivt sätt få bort kalk med en speciell metod med hjälp av elen.

Vad kostar en behandling hos er?

En behandling på Roslagskliniken kostar  750kr, och tar ungefär 45-60 minuter.
Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.

Boka en naprapatbehandling i Täby online med oss.