loader image
Hoppa till innehåll

Kalk i senor

Välkommen till vår sida om kalk i senor! Här kan du lära dig allt du behöver veta om detta tillstånd som kan orsaka smärta och begränsad rörlighet. Kalkavlagringar kan förekomma i olika delar av kroppen, men de drabbar oftast senorna som används och belastas mycket, vanligast är kalkaxel. Vi kommer att förklara vad kalk i senor är, vad som orsakar det, vilka symtom som kan uppstå samt hur vi behandlar det här på Roslagskliniken. Vi hoppas att du hittar den information du behöver på vår sida och att vi kan hjälpa dig att hantera detta tillstånd på ett effektivt sätt.

Vad är kalk i senor?

Kalk i senor, även känd som kalcifierad tendinopati är en sjukdom i muskuloskeletala systemet som orsakar smärta och funktionsnedsättning i senorna. Kalkavlagringar bildas när kalciumsalter kristalliseras och ackumuleras i senan, vilket leder till en klump av kalk inuti senan. Detta kan uppstå i alla senor i kroppen, men är vanligast i senorna runt axeln, såsom supraspinatus- eller infraspinatussenan.

Varför får man kalk i senor?

Kalkavlagringar i senor är ett medicinsk tillstånd som kallas för tendinopati med kalkutfällning eller kalkinlagringar. Orsaken till detta tillstånd är inte helt klarlagt, men det antas vara en kombination av åldrande, överanvändning av senorna och inflammation.
När senorna utsätts för stress eller skada kan de bli inflammerade, och om detta tillstånd pågår under en längre tid kan kalk börja avsättas i senan. Kalkavlagringar kan orsaka smärta, stelhet och svullnad i området runt senan.
När senorna utsätts för inflammation på grund av skador eller överanvändning, frisätter cellerna i senorna ämnen som attraherar kalcium. Kalcium kan sedan börja avsättas i senan vilket leder till kalkavlagringar. Detta kan orsaka smärta och obehag i senorna och minska rörligheten i det drabbade området.

Vanliga symptom

Symptom på kalkavlagringar i senor kan variera beroende på var kalken har bildats och hur mycket kalk som finns. Ibland kan det finnas kalkavlagringar i senor utan några symptom, men vanliga tecken och symptom inkluderar:

  • Smärta: Smärta i området runt senan är vanligt och kan vara värre vid rörelse eller belastning av det drabbade området.
  • Svullnad: Svullnad och ömhet i området runt senan kan förekomma.
  • Stelhet: Stelhet i leden kan uppstå på grund av smärta och inflammation.
  • Minskad rörlighet: Minskad rörlighet i det drabbade området kan uppstå på grund av smärta och stelhet.
  • Knäppningar eller krasande ljud: Kalkavlagringar i senor kan orsaka knäppningar eller krasande ljud vid rörelse.

Hur behandlar vi detta?

Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar.
Elbehandlingen vi jobbar med är en effektiv metod för att få bort kalk från senor, då vi kan använda den på ett speciellt sätt som skiljer sig från hur vi vanligtvis arbetar med elen. Genom att använda denna teknik kan vi få bort kalk från senorna väldigt effektivt samtidigt som vi minskar svullnad, inflammation och smärta. Denna teknik innebär att vi kan rikta strömmen mot det specifika området där kalkavlagringen finns och bryta ned kalken på ett skonsamt sätt.

Vad kostar en behandling hos er?

En behandling på Roslagskliniken kostar  750kr, och tar ungefär 45-60 minuter.
Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.

Boka en naprapatbehandling i Täby online med oss.