loader image
Hoppa till innehåll

Bursit

Välkommen till vår sida om bursiter, eller slemsäcksinflammationer! Denna sida är till för att hjälpa dig att lära dig mer och hur du kan hantera dem på bästa sätt. Här hittar du information om symtom, orsaker, vanligaste ställena och hur vi behandlar det här på Roslagskliniken.  Vi hoppas att vår sida kan vara till nytta för dig och hjälpa dig att förbättra din hälsa och livskvalitet.

Vad är bursit?

Bursit, eller slimsäcksinflammation, är en medicinsk term som används för att beskriva en inflammation i en eller flera av kroppens bursor. Bursa, även kända som slimsäckar, är små vätskefyllda påsar som finns i kroppen, särskilt i områden där ben, muskler och senor rör sig över varandra. Syftet med en bursa är att fungera som stötdämpare och minska friktionen mellan ben och mjukvävnad. Dessa säckar innehåller en viskös vätska som fungerar som smörjmedel mellan rörliga delar av kroppen. Detta minskar slitage och skador på ben, muskler och senor när de rör sig.

Varför får man bursit?

Det finns flera faktorer som kan orsaka bursit, eller slimsäcksinflammation. Här är några av de vanligaste orsakerna:

 • Skada: En skada, till exempel en direkt stöt mot en bursa, kan orsaka en inflammation. Detta kan inträffa när man till exempel faller eller slår emot något hårt.
 • Överansträngning: Upprepade rörelser eller belastning på ett område kan vara en orsak. Detta kan påverka personer som utför upprepade rörelser eller arbete som kräver mycket fysisk aktivitet.
 • Infektion: En infektion kan också vara en orsak. Infektionen kan komma in i bursan genom en öppen sår eller via blodet. Infektionen kan vara bakteriell eller viral.
 • Underliggande sjukdomar: Vissa sjukdomar kan öka risken för att utveckla en bursit. Till exempel reumatoid artrit, och gikt öka risken.
 • Åldrande: Slemsäckarna kan också bli inflammerade på grund av åldrande. Som vi åldras förlorar vi muskelmassa och flexibilitet, vilket kan orsaka en ökad belastning på slemsäckarna

Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om du misstänker att du har en bursit. En tidig diagnos och behandling kan hjälpa till att förhindra komplikationer och snabbare återhämtning.

Vanliga symptom

De vanligaste generella symptomen är:

 • Smärta – vanligtvis lokaliserad till det område där den drabbade slemsäcken är belägen. Smärtan kan vara värre vid tryck eller rörelse.
 • Svullnad – Ofta blir bursan svullen och ökar i storlek vilket ökar ömhet och rörelsebegränsning.
 • Rörelsebegränsning – När den blir inflammerad och svullen kan det vara smärtsamt att röra på den närliggande leden och kan orsaka begränsning i rörelseomfånget.

Vanliga områden för bursit

Detta besvär kan uppstå i många olika delar av kroppen där det finns slemsäckar, men några av de vanligaste områdena är:

 • Axel: Inflammerad och svullen bursa i axelleden är väldigt vanligt och kan ibland orsaka impingement och kallas ofta subacromial bursit, eftersom det är den slämsäcken som ofta påverkas.
 • Armbågen: Även känd som olekranonbursit, kan även kallas “Studentarmbåge” för att det kan uppstå om man lutar sig på armbågarna på ett bord under en längre tid. Orsaka smärta och ömhet i området och kan göra det svårt att böja eller sträcka på armen.
 • Höften: Även känd som trokanterit och kan orsaka smärta och svullnad på utsidan av höften, vilket kan göra det svårt att sitta eller ligga på sidan.
 • Knät: En av de vanligaste bursorna som kan påverkas i knät är den prepatellära bursan, som befinner sig framför knäskålen. Prepatellär bursit kan uppstå om man exempelvis står mycket på knä eller om man får en direkt smäll mot bursan på knäskålen. En annan som kan orsaka smärta i den främre delen av knät är den infrapatellära bursan, som sitter något nedanför knäsålen. Denna kan misstas för patellatendinit (hopparknä) som är en annan vanlig orsak till smärta i området runt knäskålen.
 

Hur behandlar vi detta?

Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar.
Elbehandlingen vi jobbar med är en effektiv metod för att minska svullnad, inflammation och smärta. Genom att minska trycket på vävnaden runt slemsäcken kan elbehandlingen minska smärtan och öka rörligheten i det området det handlar om.

Vad kostar en behandling hos er?

En behandling på Roslagskliniken kostar  750kr, och tar ungefär 45-60 minuter.
Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.

Boka en naprapatbehandling i Täby online med oss.