loader image
Hoppa till innehåll

Impingement

Välkommen till vår sida om impingement i axelleden! Impingement är en vanlig orsak till smärta och funktionsnedsättning i axelleden. Det uppstår när vävnader i axelleden kläms mellan benstrukturer och orsakar irritation och inflammation. På denna sida kan du lära dig mer om impingement i axelleden, dess orsaker, symtom, hur vi behandlar det här på Roslagskliniken. Vi erbjuder också användbara tips och övningar för att lindra smärta och återställa rörlighet i din axelled.

Vad är impingement?

Legitimerad naprapat utför triggerpunktsbehandling på patient med huvudvärk
Impingement är engelska för inklämning, men kallas även för Subakromiellt impingementsyndrom. Det är en vanlig orsak till smärta i axeln, vilket uppstår på grund av trängsel mellan överarmen och skulderbladstaket, och kan bero på överbelastning efter trauma eller muskelobalanser. En vanlig struktur som smärtar vid impingement är supraspinatus-senan, som "kläms" mellan överarmen och acromion under rörelser där armen lyfts över huvudet. Andra strukturer som kan påverkas inkluderar slemsäckar, biceps-senan och subscapilaris-senan. Även om inflammatoriska tillstånd kan uppstå vid impingement i axelleden, visar kliniska studier att det oftare handlar om en irritation snarare än inflammation. I dessa fall kan antiinflammatoriska läkemedel eller kortisonbehandling vara aktuellt. Men i de flesta fall kan rätt behandling och träning lösa problemet utan behov av medicinsk intervention.

Varför får man impingement?

Impingement i axelleden kan uppstå på grund av flera faktorer. En vanlig orsak är överbelastning på grund av repetitiva rörelser, vilket kan leda till muskelobalanser och stelhet i muskler och ledband. Det kan också uppstå på grund av en skada eller trauma i axeln. Andra faktorer som kan bidra till impingement kan vara suboptimal kroppsposition, muskulär svaghet och åldersrelaterade förändringar i lederna. Allt detta kan leda till trängsel i det subacromiella rummet mellan överarmen och skulderbladstaket (acromion), vilket kan irritera och skada muskler, senor och slemsäckar i axelleden.

Vanliga symptom vid impingement

En vanlig indikation på impingement är smärta när man lyfter armen över huvudet, särskilt när man lyfter utåt från sidan. Mellan 60 och 120 grader är typiskt för impingement, där smärtan inte uppstår under eller över detta område. Smärtan kan också stråla ner i överarmens utsida och orsaka muskelsvaghet.

 • Smärta i axeln vid lyftning av armen över huvudet
 • Smärta på utsidan av axeln och övre delen av överarmen
 • Svaghet i armen och nedsatt rörlighet i axelleden
 • Nattlig smärta i axeln som kan störa sömnen
 • Stickningar eller domningar i armen

Det är viktigt att notera att symtomen kan variera beroende på vilken struktur som är påverkad och graden av impingement.

Hur behandlar vi detta?

Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar. Manuell behandling tillsammans med vår elbehandling har mycket god effekt på detta besvär. Elbehandlingen hjälper till att få ner inflammationen och svullnaden på den struktur som är svullen eller irriterad, vilket för att det minskar risken för att bli inklämd och symptomen minskar.

Övningar

När man har en skada är det fortfarande möjligt att träna, men det är viktigt att man tränar på ett rätt sätt. Ibland kan man behöva pressa igenom smärta under rehabilitering, men man bör försöka träna utan smärta eller med minimal smärta eftersom smärta kan vara ett tecken på potentiell vävnadsskada och överbelastning eller irritation av vävnad och nervsystem.
För att skapa förutsättningar för en funktionell axel är det viktigt att öka rörligheten i bröstryggen. Det är dock viktigt att notera att övningar som innebär att armarna lyfts över huvudet bör undvikas om det orsakar smärta i axeln.

Passiv axelabduktion med pinne

 1. Grip tag i en pinne med båda händerna.
 2. Den armen som mobiliseras griper tag i änden av pinnen med tummen vänd ut till sidan.
 3. Använd motsatt hand till att föra armen ut till sidan och uppåt.
 4. Returnera till utgångspositionen.

 

Utåtrotationer med gummiband

 1. Håll ett gummiband framför magen med ungefärligt skulderbrett avstånd mellan händerna.
 2. Överarmarna längs kroppen med 90° böj i armbågarna.
 3. Rotera underarmarna så att handflatorna pekar upp.
 4. Från denna position för du armarna från varandra och bakåt samtidigt som du för ihop skulderbladen. Det sker en rotation i överarmen. Bröstet pressas upp och fram. Kontrollera att armarna långsamt kommer tillbaka till utgångsställning.

 

Rodd med gummiband

 1. Fäst mitten av gummibandet i en ribbstol/dörrhandtag och håll i ena änden i vardera hand.
 2. Dra armarna rakt bakåt i axelhöjd, böj armbågarna och dra ihop skulderbladen.
 3. Armbågarna pekar ut till sidan i slutet av rörelsen.
 4. För långsamt tillbaka och upprepa.

 

Dynamisk stabilitet axel

 1. Stå med ett elastiskt band i händerna.
 2. Tummarna ska peka upp och armbågarna ska hållas lätt böjda.
 3. För armarna upp över huvudet och ned igen med ett drag utåt i bandet.
 4. När du klarar detta utan problem kan bandet “vibreras” under hela övningen.

 

Front wallslide

 1. Stå med ansiktet mot väggen.
 2. Böj armbågarna och placera underarmarna på väggen med kantad hand.
 3. Armbågsspetsarna vänder nu nedåt.
 4. Dra ihop skulderbladen och för armarna uppåt längst väggen i en kontrollerad rörelse.
 5. Sänk armarna ned igen och upprepa.

Vad kostar en behandling hos er?

En behandling på Roslagskliniken kostar  750kr, och tar ungefär 45-60 minuter.
Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.

Boka en naprapatbehandling i Täby online med oss.