loader image
Hoppa till innehåll

Hopparknä

Välkommen till vår sida som handlar om hopparknä! Det är ett smärtsamt tillstånd som vanligtvis drabbar idrottare som utövar högintensiv träning, särskilt idrott som innebär hopp och landningar, som exempelvis volleyboll, basket och gymnastik. På denna sida hittar du allt du behöver veta om hopparknä, inklusive orsaker, symtom, och hur vi behandlar det här på Roslagskliniken. Läs vidare för att lära dig mer och hur du kan hantera det på bästa sätt.

Vad är hopparknä?

Legitimerad Naprapat i Stockholm hjälper patient med ryggskott
Hopparknä även kallat patellatendinit är en vanlig överbelastningsskada som uppkommer vid upprepad belastning på knäskålssenan (patellasenan), särskilt vid idrotter som innebär mycket hoppande, därav namnet. Skadan ger smärta på framsidan av knät och kan leda till svårigheter att utföra vardagliga aktiviteter och idrott. Knäskålssenan är en viktig struktur som förbinder knäskålen med underbenet och utsätts för höga krafter vid rörelser som involverar knäleden.

Orsaker till hopparknä

Det är en överbelastningsskada som uppkommer när knäskålssenan utsätts för upprepad stress och överbelastning. När idrottare hoppar eller landar efter ett hopp utsätts knäskålssenan för höga krafter, vilket kan leda till skador på senan.
En bakomliggande orsak kan vara tendinos, det vill säga degenerativa förändringar som ger knäskålssenan sämre egenskaper, oftast i det övre fästet in mot knäskålen. Detta kan leda till en minskad förmåga att hantera belastning och ökar risken för skada.
Andra faktorer som kan bidra till utvecklingen av hopparknä inkluderar dålig teknik vid hopp och landningar, bristande uppvärmning eller överträning. Felaktiga skor eller utrustning kan också öka risken för skada.

Det är vanligt inom idrotter som innebär höga hopp, såsom höjd-, längd- och trestegshoppare, men är också vanligt inom bollsporter som fotboll, handboll, volleyboll, basketboll och innebandy. Personer som redan har haft hopparknä löper också en ökad risk för att återuppleva skadan, särskilt om de återgår till idrott eller aktiviteter för tidigt utan att ge knäskålssenan tillräcklig tid att återhämta sig.

Vanliga symptom vid hopparknä

Utöver lokaliserad smärta på knäets framsida kan hopparknä också orsaka svullnad under knäskålen, vilket kan vara ett tydligt tecken på en skada. Smärtan kan också kännas vid vanliga rörelser såsom att böja knät eller gå. Smärtan ökar vanligtvis vid hopp och löpning och kan även förekomma vid aktiviteter som kräver knäböj. I vissa fall kan det även kännas som att knäskålen glider ur led

  • Lokal smärta vid knäskålens nedre spets
  • Lokal smärta i knäskålssenan
  • Smärta vid uppresning och hopp
  • Ömhet vid tryck mot knäskålssenan
  • Smärta och svullnad under knäskålen
  • Känns när man hoppar, springer eller går
  • Kan även kännas när man böjer knät.

Olika grader vid hopparknä:

Hopparknä kan indelas i olika grader beroende på hur allvarlig skadan är.

  • Grad 1: Lätt överbelastning av patellarsenan utan påtaglig vävnadsskada. Det kan finnas lindrig smärta efter aktivitet men återhämtning är snabb.
  • Grad 2: Måttlig överbelastning med små vävnadsskador. Smärtan ökar och aktiviteten kan bli begränsad. Återhämtning kan ta längre tid.
  • Grad 3: Allvarlig överbelastning med påtagliga vävnadsskador och eventuellt en partiell bristning i patellarsenan. Smärtan är intensiv och idrottaren kan inte fortsätta sin aktivitet utan behandling.

Det är viktigt att få rätt behandling och rehabilitering vid alla grader av skadan för att undvika kroniska problem.

Hur behandlar vi detta?

Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar. Manuell behandling tillsammans med vår elbehandling har mycket god effekt på detta besvär. Elbehandlingen hjälper till att få ner inflammation och svullnad vilket gör att det läker snabbare. Även hjälper elen väldigt bra om det skulle vara en ruptur i patellasenan.

Om man redan drabbats av hopparknä är det viktigt att ta det lugnt och låta kroppen få tid att läka. Att träna igenom smärtan kan förvärra skadan och göra läkningen svårare. Ibland kan vila och egenvård räcka för att besvären ska gå över, men i de flesta fall behövs behandling för att det ska gå över snabbare och läka bättre. Det är viktigt att söka hjälp i tid och följa behandlingsplanen för att undvika långvariga problem med hopparknä.

Vad kostar en behandling hos er?

En behandling på Roslagskliniken kostar  750kr, och tar ungefär 45-60 minuter.
Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.

Boka en naprapatbehandling i Täby online med oss.