loader image
Hoppa till innehåll

Nyckelbensfraktur

Välkommen till vår sida om nyckelbensfrakturer! Här hittar du allt du behöver veta om orsaker, symtom och hur vi behandlar nyckelbensfraktur på Roslagskliniken.

Vad är nyckelbensfraktur?

Legitimerad Naprapat behandlar nyckelbensfraktur med el
Nyckelbenet, eller clavicula på latin, och har en lätt S-formad utseende och ligger mellan bröstbenet och skulderbladet. Det fungerar som en viktig strukturell koppling mellan överkroppen och armen, och hjälper till att stödja armen och möjliggöra dess rörelse. En fraktur på nyckelbenet är ett brott eller en spricka i benet. Detta kan hända av olika anledningar, till exempel genom att man faller på axeln eller landar på armen, eller genom att man utsätts för en direkt stöt på nyckelbenet. Nyckelbensfrakturer är relativt vanliga och kan förekomma i alla åldersgrupper. Intressant fakta om nyckelbenet är att det är det enda benet i människokroppen som ligger horisontellt. Alla andra ben i kroppen är antingen vertikala eller sneda, men nyckelbenet ligger tvärs över bröstkorgen och fungerar som en "nyckel" som håller axlarna och armarna på plats. Detta gör nyckelbenet till ett viktigt ben för rörelse och stabilitet i överkroppen.

Hur uppstår fraktur på nyckelbenet?

En fraktur på nyckelbenet kan uppstå av olika anledningar, men de vanligaste orsakerna är trauma eller skador på området runt nyckelbenet. Här är några vanliga orsaker till nyckelbensfrakturer:

  • Fall: En av de vanligaste orsakerna till en nyckelbensfraktur är fall på axeln eller armen, vilket kan orsaka en fraktur.
  • Trauma: En annan vanlig orsak är en direkt stöt på nyckelbenet, till exempel vid en olycka eller en kollision.
  • Idrottsskador: Nyckelbensfrakturer är vanliga skador i kontaktsporter eller sporter som innebär höga fallrisker, som exempelvis cykling, hockey, skotercross eller skidåkning
  • Stressfraktur: En stressfraktur kan uppstå vid upprepad belastning på nyckelbenet, till exempel vid tung styrketräning eller överanvändning av armen.

Det är viktigt att ta hand om en nyckelbensfraktur snabbt och korrekt för att undvika komplikationer och främja en snabb läkning.

Vanliga symptom

Symptomen på en fraktur på nyckelbenet kan variera beroende på frakturtyp och graden av skada, men här är några vanliga tecken och symptom att vara uppmärksam på:

  • Smärta: Smärta är vanligt förekommande vid en nyckelbensfraktur, speciellt vid beröring eller rörelse av armen.
  • Svullnad: Svullnad runt nyckelbenet och det omkringliggande området är också vanligt.
  • Deformitet: En fraktur på nyckelbenet kan orsaka en deformitet i benet, vilket kan vara synligt eller kännas som en knöl eller en buckla på benet.
  • Ömhet: Området runt nyckelbenet kan kännas ömt och ömtåligt.
  • Svårighet att röra armen: En nyckelbensfraktur kan göra det svårt att röra armen eller lyfta den över huvudet, beroende på skadans omfattning.
  • Stickningar eller domningar: Om frakturen påverkar nerverna som ligger nära nyckelbenet kan det orsaka stickningar, domningar eller svaghet i armen.

Om du upplever några av dessa symtom, eller misstänker att du har en fraktur på nyckelbenet, är det viktigt att söka medicinsk hjälp så snart som möjligt.

Hur behandlar vi detta?

Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar. Till skillnad från många andra kliniken så man vi behandla frakturer, sprickor och benbrott. Med hjälp av Elbehandlingen kan vi öka kallusbildningen i skelettet vilket skyndar på läkningen av brottet betydligt. Under patientfall tar vi upp flera olika exempel där vi har hjälpt patienter att snabba på läkningen av olika skelettskador.

Vad kostar en behandling hos er?

En behandling på Roslagskliniken kostar  750kr, och tar ungefär 45-60 minuter.
Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.

Boka en naprapatbehandling i Täby online med oss.