Vad är massage?
Skillnaden mellan avslappnande och naprapatisk massage
På Roslagskliniken använder vi massage både som ett verktyg för avslappning och som en specifik behandlingsmetod inom naprapatin – men det är två olika saker med olika syften.
Naprapatisk massage
Det här är en mer djupgående, behandlande massage som är en del av en medicinsk bedömning och behandlingsplan. Syftet är att minska spänningar, öka rörlighet, påverka nervsystemet och främja läkning vid till exempel skador, inflammationer eller överbelastning. Vi använder klassiska grepp som effleurage, petrissage, friktioner, samt tekniker som djupa tvära friktioner (DTF) för att påverka bindvävsärr och starta om kroppens läkningsprocess. Denna typ av massage kombineras ofta med andra manuella tekniker som ledjustering, dry needling eller rehabiliteringsövningar
Avslappnande massage
Denna form av massage används främst för återhämtning och allmänt välbefinnande. Genom mjuka och rytmiska grepp kan kroppen komma ned i varv, stressnivåerna sjunka och “må bra”-hormonet oxytocin frisättas. Det passar dig som är ute efter en lugn stund, vill släppa på vardagsstress och förebygga spänningar.
Hur funkar det?
Massage har både mekaniska och neurologiska effekter. Genom att stimulera hudens beröringsreceptorer skickas signaler till ryggmärgen som – enligt portteorin (Gate control theory) – kan blockera smärtsignaler från att nå hjärnan. Samtidigt påverkas det autonoma nervsystemet så att kroppen växlar från stress till vila. Blodflödet ökar, lymfsystemet stimuleras och musklerna får en chans att slappna av. Vid djupare tekniker kan även bindväv mobiliseras, ärrvävnad påverkas och rörligheten förbättras.
Massage sätter alltså igång en rad kedjereaktioner i kroppen – både fysiska och hormonella – som tillsammans skapar förutsättningar för läkning, avslappning och smärtlindring.
Finns det några biverkningar med behandlingen?
Man kan uppleva reaktioner som trötthet, frossa, lätt huvudvärk, muskelömhet (träningsvärk-liknande känsla) och ökad urinmängd.
Direkt efteråt kan du känna dig lite yrvaken eller behagligt ’mosig’ vilket inte är konstigt då spänningar har lösts upp, Oxytocin (ett ”lugn och ro-hormon”) har frisatts, blodtrycket sänkts m.m., men du blir snart pigg och välmående. Om det är en av dina första gånger på massage eller om det var länge sedan du gick sist och du får en någorlunda djupgående behandling kan du även få känslan av träningsvärk i musklerna i ett par dagar efteråt, detta är helt normalt och blir mindre för varje behandling du går på. Efter behandlingen är det bra om du dricker mycket vatten eftersom massage bland annat ökar utsöndringen av vatten och avfallsprodukter genom njurarna.
Får man massage hos en Naprapat?
Massage är en av alla behandlingstekniker vi använder oss av . Under en behandling använder naprapaten den teknik som lämpar sig bäst just vid ditt besvär. En legitimerad naprapat arbetar med hälso- och sjukvård, men kan också ge friskvårdande behandlingar som massage enligt Skatteverkets skrivningar om friskvårdsbidrag.
Du kan boka en massage i Täby online med oss. Vår klinik ligger i Näsby Park.
Är massage lämplig för alla?
Behandlingsformen passar de flesta – oavsett om du är ute efter en stunds avkoppling eller behöver lindring vid muskelspänningar och värk. Den fungerar också som ett utmärkt komplement till naprapatens övriga metoder. Många undrar om graviditet utgör ett hinder, men tvärtom kan det vara särskilt välgörande under denna period, och det går utmärkt att boka behandling regelbundet.
Forskning visar att den här typen av beröringsterapi kan bidra till att sänka stressnivåer, dämpa ångest och lindra symptom vid depression.
Hur ofta bör jag gå på behandling?
Ömma och stela muskler mår bra av att få sig en genomkörare och känslan av välbefinnande efteråt är svårslagen. Efter en behandling kan man bli lite öm i musklerna som behandlats och man bör därför någon vecka mellan behandlingarna i början. Sen kan man gå med tajtare intervaller om det behovet finns.
Jag har inga speciella problem med värk eller liknande, kan jag få behandling ändå?
Ja, många kommer av den enkla anledningen att det helt enkelt är väldigt skönt och att det förebygger spänningar och värk. Man lär sig även att uppfatta den egna kroppens signaler i tid innan spänningarna börjar orsaka besvär.