loader image
Hoppa till innehåll

Yrsel

Välkommen till vår sida om yrsel! Här kan du lära dig allt om denna vanliga och ibland oroande symptom som kan orsakas av många olika faktorer. Vi ger dig information om symtom, orsaker, hur vi behandlar det här på Roslagskliniken och förebyggande åtgärder för yrsel. Vi hoppas att du kommer att hitta den information du söker och att vår sida kommer att vara till hjälp för dig.

Vad är yrsel?

Leg naprapat behandlar en patient med yrsel
Yrsel (vertigo) är en känsla när omgivningen rör sig, det kan vara en rotatorisk känsla med att omgivningen snurrar runt dig eller en ostadighets, gungande liknande sjögångs-känsla. Det kan vara svårt att hålla balansen, svårigheter vid gång och i vissa fall svårt att stå upprätt. När det blir en störning i balansfunktionen och signalerna mellan de olika sinnesorganen i kroppen inte stämmer överens med vad hjärnan är van vid och förväntar sig. Hjärnans samordning är känslig, uppstår en intressekonflikt så känner du yrsel. Stress, ångest och oro kan vara en bidragande orsak till denna intressekonflikt så att yrsel uppstår.

Vad beror yrsel på?

Det är vanligare med yrsel hos äldre eftersom precis som kroppen så åldras dina nerver, sinnesorgan och hjärnan. Hjärnans förmåga att samordna och hantera komplicerad information förändras med åldern, och därför blir yrsel och ostadighet allt vanligare ju äldre vi blir.
Den kan också orsakas av:

 • Migrän
 • Stress/oro/ångest
 • Blodtrycksfall
 • Kristallsjukan (BPPV)
 • Alkohol och droger
 • Muskulära spänningar
 • Läkemedel
 • Lågt blodsocker
 • Vestibularisneurit

Kristallsjukan (BPPV)

Kristallsjuka,  BPPV (Benign paroxysmal positional vertigo), även kallad godartad lägesyrsel.
Det är den vanligaste globala orsaken till yrsel som orsakas av att små kalkkristaller (otoliter), som är en del av kroppens balanssinne, har lossnat från sin plats i bakre båggången i innerörat och hamnar i balansorganens gångar och när man vrider och rör på huvudet så sig så rör kristallerna på sig och orsakar den, efter man varit stilla i 15-30 sekunder lägger sig kristallen stilla och yrseln avtar.
Det är svårt att avgöra varför kristallerna har lossnar och hamnat fel, men det kan bero på:

 • Oftast finner man ingen utlösande anledning (70%)
 • Slag mot huvudet
 • Hjärnskakning
 • Åldersrelaterade förändringar i innerörats balansorgan
 • Virus på balansnerv

Kristallsjuka är ett mekaniskt fel och smittas därför inte. Det går oftast över av sig själv men många gånger behövs behandling för att det ska gå snabbare att bli av med den.

Återfall är vanligt, ca 30% av patienter med kristallsjuka får ofta ett återfall inom 6-12 månader från det första insjuknandet.

Hur behandlas kristallsjukan?

Du kan behandla detta hemma själv eller ta i kontakt med oss för hjälp.

Dix hallpike manöver:
Ett test för att diagnosera kristallsjukan och vilken sida som är drabbad. Vet du inte vilket öra som är drabbat så gör detta test.

 1. Sätt dig på sängkanten, vrid huvudet 45 grader åt höger.
 2. Lägg dig snabbt ner på rygg, ska ta 1-2 sekunder, huvudet tippa något bakåt i liggandes läge.
 3. Vid typiskt testsvar upplever man att efter ett par sekunder att yrseln kommer. Vanligt med rotatorisk eller vertikal nystagmus (ögondarrningar)
 4. Håll kvar i det huvudet i det läget och efter 15-45 sekunder försvinner yrseln och ögondarrningarna. När man sätter sig upp igen kan en svagare yrsel uppstå.
 5. Gör samma sak på vänster sida
 6. Snurrar det när du vrider huvudet åt exempelvis höger är det höger öra som är drabbat.

För att få tillbaka kristallerna till sitt ursprungliga läge använder man sig av Epleys manöver. Behandlingen är enkel att utföra och det finns inga risker, man kan dock bli illamående. Principen innebär att man utnyttjar gravitationen för att få tillbaka kristallerna till sig läge och återställa normal funktion och patienten blir ofta symtomfri omedelbart efter behandlingen, man kan behöva upprepa manövern några gånger.

Epleys manöver vid godartad lägesyrsel vänster sida:
Detta blir en fortsättning på dix hallpike, som du ser ovan.

 1. Behåll huvudet vridet 45 åt vänster och ligg med huvudet bakåttippat över sängkanten. Ligg kvar 30-60 sekunder i denna position
 2. Vrid sakta över huvudet mot höger sida tills det är vridet 45 grader åt höger. Låt huvudet vara hängande bakåt samtidigt. Även i denna position kan kortvarig yrsel förekomma. Håll denna position i ca 30-60 sekunder.
 3. Vrid hela kroppen så att du ligger på höger axel och vrider ned huvudet snett mot golvet. Näsan ska peka snett ner mot golvet. Kortvarig yrsel kan förekomma. Ligg kvar 60 sekunder
 4. Behåll huvudet vridet åt höger och sätt dig upp. Bocka huvudet något framåt efter uppsittningen. Efter manövern kan övergående ostadighetskänsla och yrsel förekomma

Oftast behöver man upprepa behandlingen, Man kan genomföra två manövrar med 15 minuters mellanrum. Om den andra manövern inte utlöser den i första positionen är detta ett tecken på att den första behandlingen varit framgångsrik.

Vanliga symptom vid yrsel

Symptomen nedan kan triggas eller förvärras av rörelser, som att gå, ställa sig upp eller att röra på huvudet. Ibland kan man även bli illamående och en känsla att man plötsligt måste sätta sig eller lägga sig ner.

 • Tyngdkänsla i huvudet
 • Svimmningskänsla
 • Ostadighet eller försämring av balans
 • Gungande känsla
 • Känsla av berusning
 • Overklighetskänsla

Hur behandlar vi det?

Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekniker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer och släppa på muskelspänningar och som kan ta en bidragande orsak till yrsel. Vilken typ av behandlingsmetod vi väljer att använda beror på av som orsakar yrseln.

Vad kan jag göra själv för att minska risken för yrsel?

Att utesluta alkohol kan ha en stor effekt för att minska risken för ökade besvär med yrsel. Äter du någon typ av läkemedel kan det vara bra och kolla med din läkare och kanske byta till någon likvärdig. Det är vanligt att det orsakas av  läkemedel, rådfråga din läkare om detta.
Det är bra att utsätta sig för de rörelser som orsakar yrsel, få hjälper du hjärnan att öva  på att ställe om balansen och det är bra att hjärnan får reda på att signalerna från de olika sinnesorganen inte stämmer överens och kan korrigera detta.

Här är några konkreta tips du kan testa för att minska dina besvär.

 • Undvik alkohol
 • Avslappnings- och rörlighetsövningar
 • Undvik stress
 • Utför de rörelser som triggar igång din yrsel
 • Res dig försiktigt från liggandes eller sittandes om du har yrsel i samband med blodtrycksfall

Vad kostar en behandling hos er?

En behandling på Roslagskliniken kostar  750kr, och tar ungefär 45-60 minuter.
Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.

Boka en naprapatbehandling i Täby online med oss.