loader image
Hoppa till innehåll

Ryggskott

Välkommen till vår sida om ryggskott! Här kommer du att få lära dig mer om denna vanliga åkomma som kan vara mycket smärtsam. Vi kommer att gå igenom vad ryggskott är, dess symptom och hur du kan ta hand om det själv. Vi kommer också att berätta om hur vi behandlar ryggskott här på  Roslagskliniken, vilka riskfaktorer som kan leda till ryggskott och ge dig övningar som kan hjälpa till att förebygga och lindra smärtan. Vi hoppas att du hittar all den information du behöver för att förstå och hantera ryggskott på bästa sätt.

Vad är ryggskott?

Legitimerad Naprapat i Stockholm hjälper patient med ryggskott
Ryggskott, eller akut lumbago, är en vanlig åkomma som kan drabba människor i alla åldrar. Det uppstår oftast plötsligt, vanligtvis efter en oväntad rörelse som innebär en snabb böjning, lyftning eller vridning av ryggen. Ryggskott är egentligen en slaskdiagnos där "lumbago" betyder ont i ryggen och ont i ryggen kan bero på väldigt många olika anledningar, där till exempel, disk, muskulärt, led eller ledkapsel kan vara påverkad

Varför får man ryggskott?

Den grundläggande orsaken till akut smärta i ryggen är oftast när ryggen hamnar i ett utsatt läge där belastningen är större än toleransen, då uppstår muskelkramp som är en reflexmässig skyddsmekanism för kroppen tolkar rörelsen/belastningen som ett hot och för att hindra ytterligare belastning så låser sig/krampar musklerna. Denna kramp och stelhet hjälper till att kompensera och upprätthålla stabilitet och kan skapa belastning på ett annat ställe i kroppen för att man kompenserar.
Ryggskott kan komma helt utan förvarning men det kan även byggts upp över tid och kan utlösa vid minimal belastning som att bara böja sig lätt framåt för att sätta på sig skorna eller liknande. Ryggskott är sällan farligt och går oftast över av sig självt efter några veckor, men med rätt behandling och övningar kan det fortare än så. Har man återkommande ryggbesvär så är det viktigt att förebygga detta så man slipper ha ont i onödan.

Riskfaktorer för ryggskott:

  • Rökning
  • Fysiskt krävande arbete
  • Tidigare ryggproblem
  • Lyft i utmanande positioner
  • Lite eller dålig sömn
  • Stress
  • Depression

Vanliga symptom vid ryggskott

Vanligtast är att man får ont långt ner i ländryggen och svanken, det kan vara på bara ena sidan eller som ett band över ländryggen. Det är också vanligt att smärtan kan stråla ner mot höften, rumpan eller baksidan av låret.
Sök akutvård om du upplever besvär med att gå på toaletten, du känner inte att du är kissnödig, domningar/nedsatt känsel på insidan av låret och/eller könsorgan eller svaghet i båda ben.

  • Huggande smärta
  • Muskelkramp och ömhet i ländryggen
  • Smärta vid rörelse
  • Nedsatt rörlighet
  • Svårt att sträcka på sig och gå upprätt
  • Stelhet
  • Utstrålning till höft, rumpa eller baksida lår

Hur behandlar vi detta?

Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar. Manuell behandling har mycket god effekt på detta besvär.

Vad kan jag göra själv?

Kan man röra på sig när man får akut ont i ryggen så ska man göra det, det är den bästa medicinen. I det akuta läget kan det vara väldigt svårt och väldigt smärtsamt att röra på sig men det är viktigt att man inte blir liggandes för länge utan man gör det man kan. Att vara liggandes och inaktiv för länge kommer bara försämra ryggskottet.

  • Rör på sig som vanligt
  • Undvik att lyfta tungt i akuta läget
  • Anpassa din arbetsställning
  • Undvik det som orsakar smärta
  • Undvik att sitta ner
  • Gör övningar, här nedan beskriver vi några enkla övningar du kan göra hemma
 

Övningar för ryggskott

Här är några enkla övningar som du kan göra hemma. Kontakta oss så hjälper dig med behandling och fler anpassade övningar.

Benfällning

  1. Ligg på rygg med fötterna i golvet och händerna längs sidorna.
  2. Låt benen falla kontrollerat ut till ena sidan och använd magmusklerna till att dra benen upp igen, samtidigt som du pressar korsryggen mot underlaget.
  3. Upprepa åt andra sidan
  4. Utför så många du orkar

 

Bäckenlyft

  1. Ligg på rygg med böjda knän.
  2. Spänn rumpan samtidigt som du lyfter bäckenet och den nedre delen av ryggen från underlaget.
  3. Håll i 3-5 sek.
  4. Vila lika länge innan du upprepar övningen.

 

Dead bug

  1. Ligg på rygg.
  2. Lyft upp benen till du har en 90 graders vinkel i både höft och knä, samtidigt som du lyfter armarna rakt upp mot taket. Detta är utgångspositionen.
  3. Spänn magen så att ländryggen är mot golvet hela tiden
  4. Sänk ned motsatt arm och ben växelvis, upprepa på motsatt sida.

Vad kostar en behandling hos er?

En behandling på Roslagskliniken kostar  750kr, och tar ungefär 45-60 minuter.
Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.

Boka en naprapatbehandling i Täby online med oss.