loader image
Hoppa till innehåll

Piriformissyndrom

Välkommen till vår sida som handlar om piriformissyndrom! Här kan du lära dig allt om denna vanliga och smärtsamma tillstånd som påverkar höftregionen. På den här sidan hittar du allt du behöver veta om, inklusive symtom, orsaker, diagnos och behandling. Vi har också samlat några lämpliga övningar som kan hjälpa till att lindra smärta och främja återhämtning. Läs vidare för att lära dig mer och hur du kan hantera det på bästa sätt.

Vad är piriformissyndrom?

Legitimerad Naprapat i Stockholm hjälper patient med ryggskott
Piriformissyndrom är ett tillstånd där muskeln piriformis, som ligger i den gluteala regionen (rumpan), blir inflammerad eller irriterad. Detta kan orsaka smärta och obehag i området, samt också leda till smärta i benet eller nerver som sträcker sig från rumpan till benet. Vid diskbråck så buktar disken ut och trycket mot ryggmärgen eller nervrötterna, ibland kan även disken gå sönder så diskens innehåll läcker ut och kan orsaka en inflammation i nervrötterna.

Varför får man piriformissyndrom?

Det finns flera orsaker till att man kan få piriformissyndrom. En vanlig orsak är överansträngning, kramp eller skada på muskeln piriformis, som kan uppstå vid exempelvis långvarigt sittande eller överaktivering av muskeln. Andra orsaker kan vara en skada eller inflammation i området, eller en kronisk sjukdom som ledinflammation eller reumatoid artrit.  Piriformis kan bli överansträngd om rörelsen i höftled eller rygg inte fungerar optimalt och muskeln får arbeta för hårt. Muskeln piriformis kan pressa på nerver som sträcker sig från ryggraden till benet, vilket kan orsaka smärta och utstrålning till baksida lår.

 

Vanliga symptom vid piriformissyndrom

Symtomen vid piriformissyndrom kan variera från person till person, men vanliga symtom brukar vara:

  • Smärta eller obehag i ena skinkan
  • Smärta som strålar ut i benet (inte förbi knävecket), oftast på ena sidan av kroppen
  • Försämrad rörlighet eller svårigheter att röra sig i området
  • Känselbortfall eller domningar i benet
  • Muskelspasmer eller kramp i piriformismuskeln
  • Ömhet eller svullnad i området

Dessa symtom kan vara värre vid vissa aktiviteter, såsom sittande eller gång, och kan förbättras med vila och lätt träning. Symtomen kan också förvärras av långvarigt sittande eller stående.

Hur behandlar vi detta?

Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar. Manuell behandling tillsammans med vår elbehandling har mycket god effekt på detta besvär. Elbehandlingen hjälper till att få ner inflammationen och svullnaden på piriformis och kan minska på trycket så att symptomen minskar.

Vad kan jag göra själv?

Det finns ett antal saker man kan göra för att lindra symtomen vid piriformissyndrom och förbättra tillståndet:

  • Stretching: Övningar för att sträcka ut muskeln piriformis och andra muskler i området kan hjälpa till att lindra spänningar och öka rörligheten.
  • Styrketräning: Övningar för att stärka muskeln piriformis och andra muskler i området kan hjälpa till att förbättra stabiliteten och minska risken för skador.
  • Vila: Att vila och undvika belastning av muskeln piriformis kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation.

Övningar

Här är några enkla övningar för ländryggen som du kan göra hemma. Kontakta oss så hjälper dig med behandling och fler anpassade övningar.

Piriformisstretch

  1. Ligg med ena foten på knät.
  2. Ta tag om knät och låt benet falla ut till sidan.
  3. Dra benet försiktigt mot bröstet tills du känner att det sträcker i sätesmuskulaturen.
  4. Håll 30 sek. och byt ben.

 

Benfällning

  1. Ligg på rygg med fötterna i golvet och händerna längs sidorna.
  2. Låt benen falla kontrollerat ut till ena sidan och använd magmusklerna till att dra benen upp igen, samtidigt som du pressar korsryggen mot underlaget.
  3. Upprepa åt andra sidan
  4. Utför så många du orkar

Bäckenlyft

  1. Ligg på rygg med böjda knän.
  2. Spänn rumpan samtidigt som du lyfter bäckenet och den nedre delen av ryggen från underlaget.
  3. Håll i 3-5 sek.
  4. Vila lika länge innan du upprepar övningen.

Dead bug

  1. Ligg på rygg.
  2. Lyft upp benen till du har en 90 graders vinkel i både höft och knä, samtidigt som du lyfter armarna rakt upp mot taket. Detta är utgångspositionen.
  3. Spänn magen så att ländryggen är mot golvet hela tiden
  4. Sänk ned motsatt arm och ben växelvis, upprepa på motsatt sida.

Vad kostar en behandling hos er?

En behandling på Roslagskliniken kostar  750kr, och tar ungefär 45-60 minuter.
Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.

Boka en naprapatbehandling i Täby online med oss.