loader image
Hoppa till innehåll

Mortons neurom

Välkommen till vår sida om Mortons neurom!  Vi går igenom vanliga tillstånd som kan orsaka detta. Du kommer att lära dig om symptom, orsaker, vad du kan göra själv och hur vi kan hjälpa dig. Vi hoppas att denna information ska hjälpa dig att få en bättre förståelse för dina smärtor och vad du kan göra för att lindra dem. Läs vidare för att få mer information!

Vad är Mortons neurom?

Mortons neurom
Mortons neurom är en vanlig orsak till smärta eller obehag i foten, som uppstår på grund av kompression eller ihållande irritation av en av nerverna som går till tårna. Detta problem uppstår vanligtvis mellan tå nummer 2 och 3 eller 3 och 4 (stortå räknar vi som nummer 1). När nerven utsätts för tryck eller irritation under en längre tid, kan det leda till bildning av en nervknut genom bildning av fibrös vävnad runt nerven. Tillståndet kallas också för Mortons sjukdom eller Mortons metatarsalgi, och är uppkallat efter de fem benen som förbinder ankelbenen med tårna (metatarsaler) och algi som betyder smärta. Varje metatarsalben har en nerv som går till varje tå. Om en eller flera av dessa nerver kläms åt, blir nerven irriterad och sänder ut signaler som tolkas som smärta. Om irritationen fortsätter under en längre tid kan vävnaden kring nerven bli inflammerad och svullna, vilket orsakar förtjockning av nerven och bildning av en nervknut. Detta leder till ännu mer tryck på nerven och ökar symptomen.

Orsaker till mortons neurom

Mortons neurom orsakar smärta och domning i tårna på grund av att nerverna som går ut i tårna hamnar i kläm. Det är vanligt att två tår blir påverkade eftersom det är precis där nerverna förgrenar sig ut i respektive tå. Nervklämningen beror oftast på att nerven förtjockats i detta område. Personer med ett nedsjunket främre fotvalv kan ha en högre risk för att utveckla Mortons neurom.
Trots att tillståndet kan förekomma i alla åldrar, är det vanligare hos joggare och medelålders kvinnor som använder högklackade skor. Detta beror på att högklackade skor kan öka trycket på fötterna och leda till att nerverna hamnar i kläm. Joggning och andra högintensiva aktiviteter kan också öka trycket på fötterna och öka risken för att utveckla tillståndet. Andra orsaker kan vara:

 • Fotskador: Skador på fötterna kan leda till inflammation och irritation av nerverna, vilket kan öka risken för att utveckla Mortons neurom.
 • Skor: Att bära skor som är för trånga, höga klackar eller smala tår kan öka trycket på fötterna och orsaka irritation av nerverna, vilket kan leda till Mortons neurom.
 • Repetitiv belastning: Personer som utsätter sina fötter för repetitiv belastning, till exempel idrottare eller personer som går eller springer mycket, kan ha högre risk för att utveckla tillståndet.
 • Genetik: Vissa personer kan ha en ökad risk för att utveckla Mortons neurom på grund av genetiska faktorer.

Vanliga symptom vid mortons neurom

Här är de vanligaste symptomen vid mortons neurom:
 
 • Ilande nervsmärta i framfoten vid belastning, ofta med utstrålning i tårna
 • Smärtan är vanligtvis lokaliserad mellan 3:e och 4:e tån, kan även förekomma mellan 2:a och 3:e tån
 • Smärtan är mest uttalad med skor men förekommer också barfota
 • Smärta som strålar ut i tårna
 • Domningar i främre delen av foten
 • En del kan uppleva att man står på en sten som ligger i skon

Hur behandlar vi detta?

Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar. Manuell behandling tillsammans med vår elbehandling har mycket god effekt på detta besvär. Elbehandlingen är väldigt effektiv på detta besvär då det kan minska trycket på nerven genom att minska på svullnad och inflammation, vilket för att irritationen och trycket på nerven minskar.

Övningar

Mobilisering av fotens leder:

 1. Sitt på en stol och placera den ena foten över låret i skräddarställning.
 2. Använd båda händer och töj och böj framfoten i olika riktningar.

 

Tåböjning med handduk:

 1. Sitt på en stol med fötterna i golvet. Placera en lite tjockare handduk under halva foten.
 2. Målet är sedan att dra in handduken under foten genom att böja in tårna och aktivera hela undersidan av foten.
 3. Notera att det inte bara är tårna som är aktiva, utan försök jobba med hela framfoten.
 4. När du inte kan samla ihop mer utav handduken så ska du putta ut den igen genom att sträcka i tår och fot och släta ut handduken igen.
 5. Upprepa.

 

Tåböjning med penna:

 1. Sitt på en stol.
 2. Lägg en penna på golvet framför foten.
 3. Knip tårna runt pennan, så att du försöker att ta upp pennan från golvet.
 4. Upprepa

Vad kostar en behandling hos er?

En behandling på Roslagskliniken kostar  750kr, och tar ungefär 45-60 minuter.
Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.

Boka en naprapatbehandling i Täby online med oss.