loader image
Hoppa till innehåll

Meniskskada

Välkommen till vår sida som handlar om meniskskada! Här kan du lära dig allt om denna vanliga skada som kan orsaka smärta och funktionsnedsättning i knäleden. På den här sidan hittar du allt du behöver veta om meniskskada, inklusive symtom, orsaker, olika typer och hur vi behandlar det här på Roslagskliniken. Läs vidare för att lära dig mer om meniskskada och hur du kan hantera det på bästa sätt.

Vad är meniskskada?

Legitimerad Naprapat i Stockholm hjälper patient med ryggskott
Den är en vanlig knäskada som drabbar många människor varje år. En menisk är en broskkudde som finns i knäleden. Det finns två i varje knä, en på insidan och en på utsidan av leden. De fungerar som stötdämpare och ger stabilitet åt knäleden genom att fördela belastningen jämnt över knäleden. De fungerar också som en smörjande yta mellan knäleden och skyddar mot slitage av benytorna. Meniskerna har en halvmåneformad design och är uppbyggda av broskvävnad som är mjuk och elastisk. De är viktiga för att bibehålla en stabil och smidig rörelse i knäleden.

Orsaker till skada på menisken

Dessa skador uppstår oftast vid vridvåld i knäleden, särskilt när knät är böjt, exempelvis vid en tackling, och kan även orsakas av översträckning eller överböjning. Hos äldre individer kan en degeneration ha skett i meniskvävnaden, vilket innebär att skadan kan orsakas av relativt lite våld. Dessa skador är vanliga i idrotter som kräver snabba rörelser och riktningsförändringar, såsom fotboll, basket, padel och tennis. Även fall, bilolyckor och andra typer av olyckor kan orsaka denna skada. Upprepade belastningar, såsom genom arbete eller idrott, och från åldersrelaterad degeneration av brosket kan även orsaka dessa skador. Vissa anatomiska faktorer, såsom en ojämn eller icke-normal form av knäleden, kan också öka risken för att utveckla dessa skador.

När åldersförändringar eller degeneration uppstår i meniskvävnaden, kan en bristning lätt uppstå vid relativt litet våld, som att resa sig från att ha suttit ner. Meniskvävnaden kan också redan i tidig ålder få degenerativa förändringar som leder till sämre läknings- och reparationsförmåga eftersom menisken normalt sett inte har något blodflöde annat än i ytterkanten intill ledkapselfästet.

Vanliga symptom vid meniskskadan

Det förekommer fler typer av skador på den inre menisken jämfört med den yttre, och olika typer av bristningar ger upphov till olika symptom. Längsgående och vertikal bristning, inklusive bucket-handle-ruptur, är den vanligaste typen av bristning i den inre menisken, medan horisontella meniskrupturer oftast förekommer där det redan finns degenerativa förändringar. Brustna framhorn eller bakhorn samt vertikal bristning förekommer oftast på den yttre menisken. Symptomen kan variera beroende på skadans omfattning och allvarlighetsgrad, men vanliga symptom kan vara:

  • Smärta i knäet, särskilt vid rörelse eller belastning.
  • Svullnad eller stelhet i knäet.
  • Känsla av instabilitet eller “låsning” i knäet, vilket kan göra det svårt att böja eller sträcka ut knäet helt.
  • En knäppande eller klickande känsla i knäet vid rörelse.
  • Svårighet att röra sig fritt eller delta i aktiviteter som tidigare kunde utföras utan problem.

Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om du upplever några av dessa symptom, särskilt om de är allvarliga eller påverkar din förmåga att utföra dagliga aktiviteter. Vi kan utföra en undersökning och komma fram till lämplig behandling.

Olika typer av meniskskador

  • Längsgående rupturer: Detta är den vanligaste typen av skada. Det uppstår när menisken delas längs sin längdaxel. Det kan uppstå antingen i den inre eller yttre delen av menisken.
  • Horisontell rupturer: Detta är en mindre vanlig typ av skada, där menisken delas i horisontell riktning.
  • Inslagen ruptur (“bucket-handle” ruptur): Detta är en mer allvarlig typ av skada där en del av menisken bryts av och kan vika sig in i knäleden. Detta kan leda till att knäleden låser sig.
  • Flaprupturer: Detta är en annan typ av allvarlig skada, där en del av menisken bryts loss och viker sig över sig själv. Detta kan orsaka smärta och instabilitet i knäleden.

Andra mindre vanliga typer av skador inkluderar radiära rupturer, kombinerade längsgående och horisontella rupturer, och bristningar som uppstår i fram- eller bakhornen av menisken.

Hur behandlar vi detta?

Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar. Manuell behandling tillsammans med vår elbehandling har mycket god effekt för symptomlindring. Elbehandlingen hjälper till att ner inflammation och svullnad vilket gör att det läker snabbare. I vårt gym kan vi hjälpa dig med specifika övningar för att minska smärtan och hålla uppe en god rörlighet.

Vad kostar en behandling hos er?

En behandling på Roslagskliniken kostar  750kr, och tar ungefär 45-60 minuter.
Läs mer om våra priser om du är pensionär eller ungdom.

Boka en naprapatbehandling i Täby online med oss.