Whiplash
Välkommen till vår sida om whiplashskada, eller pisksnärtskada som det också kallas! Här hittar du information om denna vanliga skada, dess symtom, orsaker och hur vi behandlar det här på Roslagskliniken. Vi är här för att hjälpa dig på din väg till läkning och återhämtning!
Vad är whiplash?
Hur uppstår whiplash?
Vanligtvis förknippar man skadan med en bilolycka där man blir påkörd bakifrån och nacken kastas okontrollerat bakåt och framåt. Skademekanismen är just den när huvudet och nackkotpelaren kastas okontrollerat bakåt och framåt bortom det normala rörelseomfånget med en sådan stor kraft att nacken inte kan eller hinner kontrollera rörelsen, så att muskler, ligament och nerver sträcks. Andra orsaker kan till exempel vara fall i samband med skidåkning, ishockey, ridning, cykling eller annat typ av höghastighetsvåld som gör att nacken sträcks hastigt. Kvinnor skadas oftare än män.
Vanliga symptom vid whiplash?
Vid en typisk whiplash uppstår ingen skada på skelettet, men det är viktigt att utesluta detta med röntgen, dock så syns inte själva whiplashskadan på röntgen och blir därför en klinisk diagnos. Det är vanligt att besvären kommer långt efter skadetillfället och kan vara besvärligt länge utan behandling.
Besvären kommer från skadade ligament, från uttänjda muskler eller nerver.
Här är några vanliga symptom:
- Huvudvärk
- Trötthet
- Yrsel
- Smärta och stelhet i nacken
- Domningar, utstrålning i armarna
Hur behandlas detta?
Innan behandlingen påbörjas görs en noga manuell undersökning av nacken där man undersöker ledernas rörlighet, muskelförsvar och hur känslig vävnaden är. Vi behandlar alltid manuellt med den behandlingsmetod som är lämplig för individen just då.
Elbehandlingen är väldigt effektiv mot akut och långvarig whiplashskada. Där elen hjälper till att dra ihop den uttänjande vävnaden och behandla ligament, muskler och nerver på djupet för att återställa deras funktion.
Vad kan jag göra själv?
- Vila. Det första dagarna är det bra att vila, har kroppen utsatts för ett trauma behövs vila för att kunna återhämta sig.
- Rörelse. Var inte rädd att börja röra på nacken igen efter några dagars vila, det är viktigt för att förebygga stelhet och långvariga besvär.
- Behandling. Sök hjälp direkt för att undvika långvariga problem och ha inte ont i onödan.
- Träning är den bästa medicinen. Stärk upp det som försvagats och skadats. Vi hjälper dig med övningar du kan göra hemma eller i vårat gym.