Trokanterit
Välkommen till vår sida om Trokanterit! Här hittar du allt du behöver veta om detta tillstånd som kan orsaka smärta och obehag utsidan av höften. Oavsett om du själv lider av det eller vill lära dig mer om hur man förebygger det, så har vi all information du behöver. Vårt mål är att ge dig en omfattande översikt, inklusive dess orsaker, symtom, behandlingar och förebyggande åtgärder. Tack för att du besöker vår sida och vi hoppas att du hittar all den information du söker!
Vad är trokanterit?
Varför får man trokanterit?
Trokanterit kan orsakas av en mängd olika faktorer. En vanlig orsak är överbelastning av muskeln Gluteus Maximus (stora rumpmuskeln), som är ansvarig för att röra höftbenet utåt. Detta kan ske vid fysisk aktivitet som kräver mycket användning av muskeln, som löpning, hopp eller cykling. Överbelastning kan också uppstå vid plötsliga rörelser eller vid överdriven användning av muskeln under en kort tid.
En annan vanlig orsak är muskelsvaghet eller obalans i musklerna runt höften, vilket kan göra att Gluteus Maximus överbelastas. Detta kan ske vid muskelsvaghet i de djupa höftmusklerna, som Gluteus medius och minimus, eller vid obalans mellan dessa muskler och Quadriceps musklerna i framsida lår.
En annan faktor som kan bidra till trokanterit är biomekaniska problem, såsom felställning i knä/fot, trauma mot höften, refererad smärta från ryggen
Även övervikt och ålder kan öka risken för att utveckla trokanterit.
Vanliga symptom vid trokanterit
Symptomen vid trokanterit kan variera från person till person, men vanliga symtom är:
- Smärta i höftområdet, som vanligtvis är koncentrerad på utsidan av höften.
- Smärtan kan vara värre vid aktiviteter som kräver användning av muskeln, såsom att gå uppför trappor eller böja sig.
- Svullnad och ömhet i höftområdet.
- Stelhet och minskad rörlighet i höften.
- Smärta som kan stråla ner i låret eller ner till knät.
- Smärta som ökar under natten eller när du har suttit eller stått stilla under lång tid.
Det är viktigt att komma ihåg att symtomen på trokanterit kan variera och kan vara liknande symtom på andra muskel- eller ledproblem. Det är därför viktigt att söka professionell hjälp för att få en korrekt diagnos och rätt behandling.
Hur behandlar vi detta?
Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar. Manuell behandling tillsammans med vår elbehandling har mycket god effekt på detta besvär. Om slämsäcken är inflammerad och svullen kan vår Elbehandling hjälpa till att få ner inflammationen och svullnaden så besvären minskar.
Vad kan jag göra själv?
Det finns flera saker du kan göra själv för att lindra symtomen och hjälpa till att läka trokanterit:
- Vila och undvik aktiviteter som orsakar smärta: Det är viktigt att ge muskeln tid att läka och undvik aktiviteter som orsakar smärta eller överbelastning.
- Kalla kompresser: Använd en kall kompress eller is på det drabbade området för att minska svullnad och smärta.
- Stretching och övningar: Din naprapat kan ge dig rätt stretching styrkeövningar för att stärka musklerna och öka rörligheten. Övningar kan hjälpa till att förbättra muskelbalansen och minskar risken för återfall.
- Anti-inflammatoriska läkemedel kan hjälpa till att lindra smärta och svullnad. Men det är viktigt att få råd från en läkare innan du använder det.
Det är viktigt att komma ihåg att det kan ta tid att bli helt återställd från trokanterit och det är viktigt att ha tålamod och vara konsekvent med behandlingen.
Övningar
Här är några enkla övningar för ländryggen som du kan göra hemma. Kontakta oss så hjälper dig med behandling och fler anpassade övningar.
Musslan
- Lägg dig på sidan, och böj benen till 90 graders vinkel.
- Tänk ”svansen mellan benen”, så att höften hamnar i ett läge där rumpmusklerna kan aktiveras.
- Lyft det övre benet genom att spänna rumpan. Lyft bara så högt att du kan bibehålla kontakten med rumpmusklerna.
- Vänd nedåt
Benfällning
- Ligg på rygg med fötterna i golvet och händerna längs sidorna.
- Låt benen falla kontrollerat ut till ena sidan och använd magmusklerna till att dra benen upp igen, samtidigt som du pressar korsryggen mot underlaget.
- Upprepa åt andra sidan
- Utför så många du orkar
Bäckenlyft
- Ligg på rygg med böjda knän.
- Spänn rumpan samtidigt som du lyfter bäckenet och den nedre delen av ryggen från underlaget.
- Håll i 3-5 sek.
- Vila lika länge innan du upprepar övningen.
Dead bug
- Ligg på rygg.
- Lyft upp benen till du har en 90 graders vinkel i både höft och knä, samtidigt som du lyfter armarna rakt upp mot taket. Detta är utgångspositionen.
- Spänn magen så att ländryggen är mot golvet hela tiden
- Sänk ned motsatt arm och ben växelvis, upprepa på motsatt sida.