Skidåkartumme
Här hittar du all information du behöver om denna vanliga skada som oftast drabbar skidåkare. Vi förklarar vad skidåkartumme är, dess symtom, vanliga orsaker och hur vi behandlar det här på Roslagskliniken för snabb återhämtning. Vi hoppas att denna sida kommer att ge dig en bättre förståelse för skidåkartumme och hjälpa dig att ha en säker och skadefri skidåkningssäsong.
Vad är skidåkartumme?
Hur uppstår skidåkartumme?
Vanligtvis sker skadorna när tummen är i en utsträckt eller översträckt position och utsätts för en kraftig sidokraft. Detta kan resultera i en skada på det ulnara kollateralligamentet (UCL), vilket är det ligament som stabiliserar tummen på handens insida. Detta ligament kan sträckas, delvis brytas eller helt brytas av vid en sådan våldsam rörelse.
Andra faktorer som kan öka risken för skidåkartumme inkluderar bristande muskelstyrka i handen och tummen, dålig teknik vid skidåkning eller andra idrottsaktiviteter samt tidigare skador på handen eller tummen.
Skidåkartumme är en vanlig skada inom vintersporter, särskilt inom skidåkning, skotercross, snowboarding och ishockey, men kan också förekomma i andra idrotter där tummen kan utsättas för sidokrafter eller vridningar. Tidig upptäckt och korrekt behandling av skidåkartumme är viktigt för att undvika långvariga problem och återställa handens funktion så snabbt som möjligt.
Vanliga symptom
Symptomen kan variera beroende på skadans omfattning och allvarlighetsgrad. De vanligaste symptomen är smärta, svullnad och ömhet vid tummens bas på handens insida. Andra vanliga symptom kan vara:
- Svårigheter att greppa eller hålla saker med tummen
- Ökad rörlighet eller instabilitet i tummen
- Nedsatt styrka eller rörelseomfång i tummen
- Blåmärken eller missfärgning i området runt tummen
- En känsla av att tummen “hoppar ur led” eller känns instabil vid rörelse
- Svårigheter att använda tummen i dagliga aktiviteter, såsom att knäppa knappar eller öppna burkar.
I vissa fall kan en skidåkartumme leda till en mer allvarlig skada, som en komplett ruptur av det ulnara kollateralligamentet eller en fraktur i tummens bas. Dessa skador kan ge mer allvarliga symptom, såsom kraftig smärta, större svullnad och rörlighetsbegränsningar.
För mindre skador som blåmärken eller blödningar kan du applicera ispackningar direkt på tummen för att minska svullnad och smärta
Hur behandlar vi detta?
Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar. Med hjälp av Elbehandlingen kan vi dra ihop ledbandet som är skadat, läka eventuella rupturer och bristningar. Det är viktigt att undvika kraftiga aktiviteter eller styrketräningsprogram som involverar tummen under den akuta rehabiliteringstiden.