Migrän
Här kan du hitta användbar information och tips för att hantera migrän, samt lära dig om dess symptom, orsaker och hur vi behandlar det här på Roslagskliniken. Vi hoppas att denna information kommer att vara till nytta för dig!
Vad är migrän?
Varför får man migrän?
Migrän drabbar över 1,5 miljoner svenskar och är en av våra vanligaste folksjukdomar. De exakta mekanismerna som orsakar migrän är inte helt klarlagt, men en känd orsak är ärftligheten, att det går i arv, ungefär 60-80% av de som drabbas så finns det i släkten. Snabba förändringar i blodkärl och nerver och frisättning av kemiska ämnen gör att kärl och nerver påverkas under ett migränanfall och blir extra smärtkänsliga. De små kärlen intill hjärnan och hjärnhinnorna drar till en början ihop sig och sedan när det vidgas igen upplevs kraftig värk.
Stress, sömnbrist, hormonförändringar eller vissa födoämnen kan vara en utlösande faktor, men det kan också vara olika typer av fysisk eller psykisk ansträngning. Det är väldigt vanligt att man blir extra känslig för ljus och ljud under en migränattack och det beror på att hjärnan får det svårare att filtrera sinnesintryck, vilket gör att man blir extra känslig.
Vanliga symptom vid migrän
De två vanligaste typerna är med eller utan aura. Om man börjar uppleva symptom innan huvudvärken utbreder sig med full kraft har du troligtvis migrän med aura. Inleds oftast med synrubbningar eller stickningar och domningar i olika delar av kroppen och denna varning kommer ungefär 30 minuter innan det slår ut helt.
Kommer migränattacken utan någon som helst förvarning har du troligtvis migrän utan aura. Detta är även den vanligaste typen.
Smärtan brukar beskrivas som ensidig, bultande, pulserande huvudvärk som sitter över ögat, pannan eller tinningen.
Vanliga symptom:
- Ensidig huvudvärk som sitter över ögat, pannan eller tinningen.
- Pulserande, bultande huvudvärk.
- Fysik aktivitet gör det värre.
- Ljud och ljus känslig
- Illamående och yrsel
- Debut i tonåren eller 20-årsåldern
- Varaktighet från 4 timmar till 3 dygn (Enligt IHS, International Headache Society)
Hur behandlar vi detta?
Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer och på så sätt minska mängden triggers som kan skapa anfall. Man kan inte behandla bort det helt och hållet, men med hjälp av olika behandlingstekniker så kan man minska intensiteten och intervallerna på migränattackerna.
Vad kan jag göra själv för att minska risken för migränanfall?
För att minska risken för nya anfall kan man börja se över sina levnadsvanor, sina kostvanor och se till att äta regelbundet och även sin sömn, skaffa sig regelbundna sömnvanor och bra sömnkvalité. Men kanske den viktigaste av dom alla: minska stressen, det är ofta flera faktorer som bidrar till stress, kartlägg dessa och va inte rädd om att be om hjälp för avlastning och investera i sig själv så som egentid, träning, mindfulness, yoga eller naprapatbehandlingar. Just avslappning och fysisk aktivitet är en viktig del för att förebygga migränanfall, när man slappnar av och lär sig andas på rätt sätt så blir andningen lugnade, pulsen lägre och stressnivån i kroppen minskar.
Låt det ta tid, många gånger behöver man ändra ett beteende, vilket är svårt och ta tid så ha tålamod, ju fler gånger man använder sig av exempelvis en avslappningsmetod desto effektivare blir den. Detsamma gäller träning och fysik aktivitet.
Prova dig fram och hitta det som passar dig, det viktigaste är att få in det i vardagen.
Huvudvärken eller migränen kan ibland triggas igång när du äter en viss typ av mat eller utsätts för vissa saker i din omgivning. Vanliga triggers kan vara rött vin, lagrad ost, vädret, bländande ljus, starka dofter eller vistelse på hög höjd. Lär känna vilka triggers som påverkar just dig.