Löparknä
Välkommen till vår sida som handlar om löparknä! Här kan du lära dig allt om detta vanliga problem som drabbar både professionella och motionärer. På den här sidan hittar du allt du behöver veta om löparknä, inklusive dess orsaker, symtom, och hur vi behandlar det här på Roslagskliniken. Läs vidare för att lära dig mer och hur du kan hantera det på bästa sätt.
Vad är Löparknä
Orsaker till löparknä
Löparknä eller Iliotibialt bandsyndrom (ITBS) som det heter är en vanlig orsak till överbelastningsskador inom löpning, och står för cirka 12% av alla sådana skador. Tractusbandet/ITB bandet är en tjock fascia som kommer från höftbenskammen, tensor fascia latae och yttre delar av gluteala muskler, och fäster sedan i yttre retinaculum av patella, Gerdy’s tubercle, övre delen av fibulas huvud samt i vastus lateralis.
Orsakerna kan variera, men det beror oftast på en kombination av faktorer såsom:
- Felaktig löpteknik: Om en löpare har felaktig löpteknik, kan det öka belastningen och orsaka smärta.
- Svaga eller obalanserade muskler: Om musklerna runt höft, säte eller knäna är svaga eller obalanserade, kan det leda till överbelastning och inflammation i området.
- Överbelastning: Om du tränar för mycket eller ökar din träningsintensitet för snabbt, kan det öka risken.
- Överpronation: Att överpronera innebär att foten “faller in” under löpsteget, vilket kan leda till en rad skador och överbelastningssyndrom, inklusive löparknä
Traditionellt sett tros ITBS komma från upprepad flexion-extension av knäet, vilket skapar en friktion mellan den distala delen av ITB och den laterala epikondylen av femur. Vid löpning passerar ITB över den laterala femurkondylen, och detta kan orsaka en inflammatorisk process som leder till smärta i området. Det är viktigt att få rätt diagnos och behandling för att snabbt kunna återgå till löpning utan smärta.
Vanliga symptom vid löparknä
- Smärta utsida knä: Det vanligaste symptomet är smärta på utsidan av knät. Smärtan kan vara intensiv och skärande.
- Svullnad eller ömhet: Du kan också uppleva svullnad eller ömhet runt knäet, särskilt på utsidan av knät.
- Smärta vid nedförslöpning: Smärta kan förvärras när du springer nedför backar eller trappor.
- Stegringsbar smärta: Smärtan kan vara mild i början av löpningen, men gradvis öka i intensitet under längre lopp.
- Känsla av styvhet eller begränsad rörlighet i knäet.
Hur behandlar vi detta?
Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar. Manuell behandling tillsammans med vår elbehandling har mycket god effekt på detta besvär. Elbehandlingen hjälper till att få ner inflammation och svullnad vilket gör att det läker snabbare.