Hälsporre (plantar fasciit)
Välkommen till vår sida om hälsporre, eller plantar fasciit som man vanligtvis menar. Detta är en av de vanligaste fotrelaterade skadorna och kan vara smärtsam och besvärlig för dem som drabbas. Men genom att förstå vad hälsporre är, dess symptom och orsaker, samt vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga, kan man hjälpa till att lindra smärtan och återvända till en aktiv livsstil.
På den här sidan kommer vi att gå igenom vad som är skillnad på hälsporre och plantar fasciit och varför det uppstår, vanliga symptom samt hur vi kan behandla det här på Roslagskliniken. Vi hoppas att sidan kommer att ge dig en översiktlig förståelse för detta tillstånd och hjälpa dig att ta de nödvändiga stegen för att minska smärta och återgå till en aktiv livsstil.
Vad är Hälsporre (plantar fasciit)
Vad är då skillnaden mellan hälsporre och plantar fasciit?
Hälsporre och plantarfascit är två nära relaterade medicinska tillstånd som ofta förknippas med varandra. Men de är inte riktigt samma sak.
Plantarfasciit är en inflammation eller överbelastning i plantarfascian, en tjock bindväv som sträcker sig från hälen till tårna på undersidan av foten. Detta tillstånd orsakar smärta och obehag i hälen eller botten av foten, speciellt när man går eller står under en längre tid.
Hälsporre däremot är en benutväxt eller tagg som kan bildas på hälen där plantarfascian fäster. Detta kan orsaka smärta vid varje steg och göra det svårt att gå och utföra dagliga aktiviteter.
Med andra ord är plantarfascit en inflammation/överbelastning i plantarfascian, medan hälsporre är en benutväxt som kan bildas på hälen där plantarfascian fäster. Men eftersom båda tillstånden är relaterade till plantarfascian, är det vanligt att de förekommer tillsammans och att det kan vara svårt att skilja dem åt.
Varför får man Hälsporre (plantar fasciit)?
Hälsporre, eller plantar fasciit, uppstår när plantarfascian, en tjock bindväv som löper längs undersidan av foten och fäster på hälen, blir inflammerad. Det kan bero på överbelastning av plantarfascian, vilket kan orsaka små bristningar i vävnaden. Det kan också uppstå på grund av felaktig belastning, som att gå eller springa på hårda ytor eller i dåliga skor som saknar stötdämpning.
Personer som har höga fotvalv eller plattfot, övervikt, eller en aktiv livsstil med regelbunden träning, är mer benägna att drabbas av plantar fasciit. Det kan också uppstå hos personer som står eller går mycket på jobbet eller har dålig ergonomi. Åldern kan också spela en roll, då äldre personer har en ökad risk för att drabbas av hälsporre.
Förutom fysisk belastning kan hälsporre också uppstå på grund av hormonella faktorer, som vid graviditet eller vid hormonella störningar, eller vid vissa medicinska tillstånd, såsom reumatoid artrit.
Det är viktigt att undvika överbelastning av foten och att ha korrekta skor och inlägg för att förebygga. Vid smärta eller obehag i foten är det också viktigt att söka behandling i tid för att undvika långvarig smärta och funktionsnedsättning.
Vanliga symptom
- Smärta under hälen, som kan kännas brännande, skarp eller stickande
- Smärta som förvärras vid belastning, såsom gång eller stående
- Smärta vid starten av en aktivitet eller efter vila
- Stelhet i foten på morgonen eller efter stillasittande
- Svullnad under foten
- Minskad rörlighet i fotleden
- Smärta i hålfoten eller under framfoten (i vissa fall)
Hur behandlar vi detta?
Vi på Roslagskliniken har många olika behandlingstekninker att jobba med. Undersökningsmetodiken kommer leda oss till vilka strukturer, muskler, leder, nerver etc, som är påverkade och efter det väljs de tekniker som är lämplig i just ditt fall.
Genom behandlingen kan vi påverka smärtkänsligheten, sänka kroppens stressnivåer, minska på muskelkramperna och muskelspänningen så den akuta smärtan minskar och rörligheten ökar. Stötvågsbehandling är effektivt mot detta besvär även kan Elbehandlingen hjälpa till att få ner inflammationen och svullnaden.