Hoppa till innehåll

Vanliga frågor och svar

Här får du svar på vanliga frågor som vi får in till Roslagskliniken. Specifika frågor och svar finns också på behandlingssidor.

Har du ytterligare frågor eller är det något du undrar över? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Frågor och svar om Naprapati

Vad gör en Naprapat?

Ordet naprapat betyder ”att korrigera orsak till lidande” och är en sammanslagning av tjeckiskans ”napravit” som betyder att korrigera och grekiskans ”pathos” som betyder lidande. En naprapat arbetar med att minska smärta och återskapa funktion i kroppens neuromuskuloskeletala system.  
Som experter inom manuell medicin utgår vi från helheten och arbetar noggrant med undersökning, diagnostisering, behandling, rehabilitering och förebyggande åtgärder. Vi tar hänsyn till kroppsliga, psykologiska och sociala faktorer som kan bidra till besvär och ser till att hitta och korrigera den bakomliggande orsaken. Här kan du läsa om vilka behandlingstekniker vi använder

Hur lång är naprapatutbildningen?

Utbildningen omfattar fyra års heltidsstudier på naprapathögskolan, motsvarande 240 högskolepoäng.

För att erhålla legitimation och rätten att använda den skyddade yrkestiteln naprapat krävs därutöver praktiska erfarenheter i form av ett års handledd heltidstjänstgöring, nio månader hos legitimerad naprapat och tre månader inom den offentliga hälso- och sjukvården.

Vad är skillnaden på en Naprapat och Kiropraktor?

Både naprapater och kiropraktorer är specialiserade på att upptäcka och behandla leder som inte fungerar som de ska och jobbar för att återställa rörligheten i lederna. Det påverkar i sin tur musklerna positivt och minskar smärta.
Kiropraktorer studerar i fem år, medan naprapatutbildningen är fyra år. Båda yrkestitlarna är skyddade och kräver legitimation från Socialstyrelsen. Det är större skillnad mellan enskilda behandlare än mellan de två yrkesrollerna, eftersom många naprapater och kiropraktorer väljer att vidareutbilda sig inom specifika behandlingar eller besvär.

För att hitta en behandlare som passar just dig lönar det sig att titta mer på vilka behandlingar naprapaten eller kiropraktorn erbjuder än vilken yrkesgrupp behandlaren tillhör.

Varför är Roslagskliniken en av få kliniker som använder den elbehandlingen ni nämner?

Ja, Roslagskliniken är en av få kliniker i Sverige som använder sig av denna behandlingsmetod. Utomlands som t.ex. i Tyskland, Ryssland och Frankrike är det en fortsatt populär behandlingsmetod.
Elbehandlingen var mer poppis på 70-80-talet här i Sverige men slutade sakta användas för resultaten uteblev, folk brände sig på elektroderna och kunskapen var bristande.

Vi har sedan Roslagsklinken startade används oss av denna Elbehandling och utvecklat den i över 40 år. Vi jobbar på ett annat sätt än vad som står i manualerna och framgångarna är därefter.
Eftersom svamparna är vattenfyllda så rinner det ut en del vatten när man lägger sig på dom, och det innebär att behöver anpassa behandlingsrummen för detta, och det har inte alla kliniker möjligheten till.

Frågor och svar om biverkningar/behandlingsreaktioner

Vad är vanliga biverkningar/behandlingsreaktioner?

De vanligaste biverkningarna eller de s k behandlingsreaktionerna brukar vara ömhet i kroppen, träningsvärk, trötthet. Andra kan få huvudvärk eller känna sig lite yra. Får man lätt blåmärken är det också vanligt, speciellt efter nålbehandling eller hård massage/pressur.
Det är inte ovanligt att man samma dag efter behandlingen upplever att man blivit sämre. Detta beror på att man genom naprapatbehandlingen tar bort de muskelkramper som försvarat dig från smärtan. Detta gör att kroppen i början retar smärtan mer. Det är därför bra om man undviker allt som gör ont de första dagarna.

Hur kan man känna sig efter en behandling?

Direkt efter behandlingen kan man känna sig lite öm och mör i musklerna och känna sig lite snurrig efter att ha legat ner en stund och fått behandling. Beroende på ditt besvär och status så kan man få lite olika behandlingsresultat, vanligt är att man upplever ökad rörlighet och minskad smärta. Efter en behandling är det bra om man dricker mycket vatten och håller sig i rörelse.

Frågor och svar om priser, friskvårdbidrag och sjukvårdsbidrag

Kan jag använda mitt friskvårdsbidrag hos er?

Ja vi jobbar med de flesta portalerna såsom Actiway, Epassi och Benify

Kan jag använda min sjukvårdsförsäkring hos er?

Ja, vi samarbetar med de flesta försäkringsbolag. Här kan du se vilka försäkringsbolag vi jobbar med.

Ingår ni i landstinget högkostnadsskydd?

Nej, i regel har Naprapater inget vårdavtal med landsting och ingår därför inte under deras paraply.

Vad kostar en naprapatbehandling?

En naprapatbehandling hos Roslagskliniken kostar för närvarande 700 kr men vi har speciella priser för pensionär eller ungdom.
Läs mer om våra priser.

Kan min arbetsgivare betala en naprapatbehandling?

Ja det går. Behandlingen hos naprapat är avdragsgill för arbetsgivaren och skattefri för den anställde om arbetsgivaren bedömer att det finns ett behov för det. Det finns en stor fördel för arbetsgivaren att undvika sjukskrivning för personalen

Övriga frågor och svar

Vad är ett ryggskott?

Ryggskott kännetecknas som plötslig smärta i ländryggen som många gånger kommer från “ingenstans” och upplevs som att hela ryggen låser sig och är väldigt smärtsamt. Vanligt är det att musklerna krampar som ett försvar och man kan känna lätt utstrålning till säte eller benet.

Kan man komma till er i förebyggande syfte? 

Det kan man absolut. Vi har många som kommer till oss regelbundet för förebyggande behandling.

Vad är en muskelknut?

Muskelknut, eller triggerpunkt som det egentligen heter, är en smärtsam punkt i en muskel. Det kan kännas som en knut, eller knöl på muskeln och det brukar kallas just för muskelknutor för att det känns som små knutor. Dessa triggerpunkter kan ge utstrålande smärta när man trycker på dom. Läs mer om triggerpunkter.

-Vi hjälper dig till en hållbar karriär